O mare companie din România intră în faliment! Procedurile au fost demarate în mod oficial
COS Târgovişte, companie administrată de lichidatorul judiciar Maestro SPRL, filiala Bucureşti, va demara oficial procedurile de faliment. Următorul termen pentru continuarea procedurii este pe 19 octombrie, conform unui raport BVB.
Anul trecut, în vară, tribunalul Dâmboviţa a respins planul de reorganizare propus de societatea creditoare Alphard Financial. Mai apoi, creditoarea Distribuţie Energie Electrică România SA a renunţat la judecata cererii de deschidere a procedurii falimentului asupra debitoarei COS.
Tot anul trecut, acţiunile COS au revenit la tranzacţionare la BVB după o pauză de peste şapte ani, în condiţiile deschiderii procedurii generale de insolvenţă din februarie 2013.
Ulterior, grupul italian Beltrame a primit undă verde de la Consiliul Concurenţei pentru preluarea COS Târgovişte pentru suma de 38,3 milioane de euro, datoriile combinatului ajungând la 520 de milioane de lei.
Acţiunile COS au urcat cu 374% anul acesta, însă pe tranzacţii de 283.000 de lei, arată datele înregistrate de BVB. Astfel, capitalizarea societăţii a crescut de aproape cinci ori, la 255 de milioane de lei.
Economistul Mircea Coșea spune că mulți vor ajunge la faliment personal
În altă ordine de idei, Mircea Coșea îi avertizează pe românii privind perioada dificilă care se anunță. Acesta spune că puterea de cumpărare va continua să scadă, iar cei care au credite vor fi copleșiți de dobânzile uriașe.
De asemenea, acesta atrage atenția asupra greșelilor și „măsurilor haotice, chiar copilărești” luate de actuala guvernare.
În ceea ce privește măsurile privind majorarea pensiilor, Mircea Coșea spune că toate declarațiile sunt politice, cel puțin deocamdată.
„Măsurile luate de guvern nu vor rezolva problema facturilor, sunt măsuri haotice, chiar copilărești, unele cu greșeli mari. Problemele vor fi mari!
În ceea ce privește măsurile pentru majorarea pensiilor, sunt doar declarații politice, în acest moment.
Situația se va agrava, din punctul de vedere al veniturilor. Ele nu vor crește. Doar în rândul politicienilor au crescut. Prețurile au crescut, puterea de cumpărare a populației a scăzut cu 30%, potrivit ultimelor cifre. Asta înseamnă în bugetul unei familii, 30% din bani nu au valoare.
Apare o problemă, pericolul dobânzilor foarte mari pentru credite, pe care populația trebuie să le plătească. Nu cred că BNR e de vină. A încercat să stopeze inflația, dar nu prea a reușit, pentru că nu a fost ajutată de măsuri de la guvern, iar cauzele externe au fost din ce în ce mai grave. Se va ajunge la o creștere a obligațiilor de credite cu peste 75-100%. Nu vor putea fi plătite creditele, de populație!”, a declarat Mircea Coșea.