La bursa de la New York acţiunile ArcelorMittal au scăzut joi seara cu 11%, la 14,19 dolari, după ce la începutul lunii iunie se tranzacţionau la 13,28 dolari, cel mai scăzut nivel din ultimele 52 de săptămâni.
S&P apreciază că revizuirea în scădere a ratingului ArcelorMittal reflectă mediul mai dificil din industria oţelului pe plan mondial şi perspectivele economice, în special în Europa, ceea ce a determinat agenţia să reducă estimările de profit pentru cel mai mare producător de oţel din lume, pentru 2012 şi 2013.
Mai mult, apreciază S&P, scăderea cu 20% a preţului oţelului şi al materiilor prime în ultimele două luni arată că industria este într-un declin mai accentuat decât s-a estimat anterior. Iar retrogradarea ţine cont şi de rezultatele financiare raportate de ArcelorMittal pentru trimestrul doi din 2012, mai scăzute decât prognoza agenţia.
Profitul ArcelorMittal a scăzut în trimestrul doi din 2012 cu 28%, deoarece criza din zona euro a afectat cererea iar preţurile au scăzut. În perioada aprilie-iunie 2012, ArcelorMittal a înregistrat un profit înainte de plata dobânzilor, impozitelor, includerea deprecierii şi a amortizării de 2,4 miliarde de dolari, faţă de 3,4 miliarde de dolari în perioada similară din 2011. Analiştii estimau un profit de 2,1 miliarde de dolari.
Cererea pentru oţel pe plan mondial ar urma să încetinească la 3,6% anul acesta, de la 5,6% în 2011, în timp ce în Europa ar putea fi un declin de 1,2%.
ArcelorMittal nu poate exclude închiderea temporară sau permanentă de noi furnale în Europa, a afirmat în 25 iulie Aditya Mittal, directorul financiar al companiei. Criza datoriilor din Europa a afectat creşterea în regiune şi cererea de oţel. ArcelorMittal încearcă să contracareze efectele crizei prin închiderea temporară a unor furnale şi închiderea definitivă a două furnale în Belgia.
Aditya Mittal a afirmat că deşi cererea în Europa este mai slabă decât s-a estimat anterior, compania nu şi-a modificat planul de optimizare a activelor, ce prevede economii de un miliard de euro până la sfârşitul acestui an.
Recent, pentru a compensa declinul cererii de oţel în Europa, ArcelorMittal a decis să închidă definitiv furnalele de la Liege (Belgia) şi Madrid (Spania). În cazul facilităţilor din Franţa, ArcelorMittal a oprit producţia la furnalele de la Florange şi Lorraine încă din toamna lui 2011. În Luxemburg, ArcelorMittal a oprit producţia la Schifflange, iar producţia facilităţilor de la Rodange a fost redusă.
ArcelorMittal este cel mai mare producător mondial de oţel, cu operaţiuni în peste 60 de ţări. În 2011, ArcelorMittal a înregistrat venituri de 94 de miliarde dolari şi o producţie de oţel de 91,9 milioane de tone, reprezentând aproximativ 6% din producţia mondială de oţel. În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi, Iaşi, Roman şi Hunedoara.
SURSA: Agerpres