Municipalitatea va plăti 13,5 milioane de euro pentru platforma CET, pe care vrea să o transforme în sit industrial, având în vedere poziţionarea terenului, în intravilanul municipiului, însă înainte va valorifica activele aflate pe teren, estimate la două milioane de euro.
Primăria vrea să atragă investitori
„Municipiul Braşov cumpără Centrala Electrică de Termoficare Braşov SA pentru suma de 13.576.000 de euro plus TVA. Este un prim pas către dezvoltarea economică a Braşovului, către a aduce dezvoltarea economică a Braşovului la un nou nivel, este un prim pas pentru a ne poziţiona e o hartă a marilor investiţii nu doar la nivel de ţară, ci şi în context european, al relocării facilităţilor de producţie dinspre Asia către Europa. (…) Intenţionăm să atragem investitori strategici care să transforme fosta platformă industrială CET într-o zonă activă, într-o zonă de dezvoltare de business”, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, Allen Coliban.
Suma pentru cumpărarea platformei va fi plătită pe parcursul a trei ani bugetari.
Piedici în procesul de achiziție
Primarul Allen Coliban a reclamat „piedici false puse în calea municipiului” în procesul de achiziţie a CET Braşov.
El a subliniat că în cadrul procedurilor derulate au intervenit inclusiv „firme paravan, firme fantomă”, dând exemplul unei asocieri dintre două firme, dintre care una din România, aflată pe pierdere, şi alta din Marea Britanie, cu o vechime de doar opt luni, care în scurta sa existenţă a înregistrat numeroase schimbări de acţionariat, între care s-au regăsit inclusiv firme din Braşov ale căror nume apar într-un dosar instrumentat de DNA, speţă legată de CET Braşov.
„Statul român este cazul să-şi recâştige respectul în astfel de proceduri, vorbim despre interesele statului român, care trebuie corect reprezentate, vorbim despre atitudinea pe care diverşi investitori o au faţă de statul român. Trebuie să înţelegem că aici nu este vorba despre noi, ca oameni, este vorba de felul în care reprezentăm interesele comunităţii. (…) De aici încolo depinde doar de noi să dezvoltăm această platformă tot în interesul Braşovului”, a adăugat primarul municipiului.
Activele CET Brașov vor fi valorificate
Allen Coliban a menţionat că, după ce municipalitatea va intra în posesia platformei CET Braşov, va organiza o procedură de atribuire în cadrul căreia să valorifice activele CET, din care se estimează venituri de cel puţin două milioane de euro. Ulterior, pentru valorificarea terenului se va discuta cu potenţiali investitori, în condiţiile în care platforma este în intravilanul municipiului şi este conectată la calea ferată, dar şi cu centura ocolitoare a oraşului. Edilul a avansat ideea unei asocieri sau a vânzării de terenuri către investitori, decizii în acest sens urmând a fi luate prin vot al Consiliului Local.
Conform edilului, un raport de evaluare din luna decembrie care a stat la baza ofertei indica o sumă de aproape 17 milioane de euro care „ar fi oportun să fie plătită pentru achiziţie”, acelaşi raport arătând că cel puţin două milioane de euro ar costa activele aflate pe terenurile CET.
„Scoaterea la valorificare a ceea ce mai există – vorbim aici de utilaje, de cădiri care vor fi demolate – valorificarea lor ar trebui să aducă municipiului două milioane de euro. Vom face toate demersurile în sensul acesta, respectând condiţiile legale şi cele contractuale de transfer de proprietate, de îndată ce vom putea să le lansăm. Intenţia noastră este să facem o licitaţie publică în care cel mai mare ofertant, cel care dă cei mai mulţi bani pentru această valorificare, să se şi ocupe de ea”, a adăugat edilul.