Terenul pe care se află platforma industrială IMGB, de 540.000 de metri pătraţi, va fi cumpărat de către SIF Banat-Crişana. Societatea a semnat contractul de vânzare-cumpărare pentru achiziţionarea terenului. Este cea mai mare suprafaţă tranzacţionată în ultimii zece ani în România, se arată într-un comunicat al firmei Crosspoint Real Estate, intermediarul tranzacţiei.

Acum, se aşteaptă obţinerea acordului Consiliului Concurenţei pentru finalizarea tranzacţiei.

„SIF Banat-Crişana informează investitorii că la data de 4 septembrie 2020 a semnat contractul de vânzare-cumpărare pentru achiziţionarea pachetului de acţiuni reprezentând 99,92% din capitalul social al Doosan IMGB SA, societate cu sediul în Bucureşti, Şoseaua Berceni, nr. 104. Finalizarea tranzacţiei este condiţionată de obţinerea acordului Consiliului Concurenţei, în conformitate cu legislaţia aplicabilă. SIF Banat-Crişana a fost asistată la realizarea tranzacţiei de către Biriş Goran SPARL şi Crosspoint Real Estate. Vom informa în mod corespunzător investitorii cu privire la evenimentele ulterioare apărute în legătură cu derularea tranzacţiei”, se precizează în comunicatul de presă.

Potrivit sursei citate, aceasta este cea mai mare suprafaţă de teren tranzacţionată în ultimii zece ani, în România, respectiv 540.000 de metri pătraţi (exceptând terenurile agricole).

Crosspoint Real Estate mai are în derulare încă patru tranzacţii în Capitală, în valoare de peste 55 milioane de euro, care reprezintă terenuri pentru dezvoltatori de retail sau rezidenţial. De asemenea, compania a realizat şi are în desfăşurare tranzacţii de terenuri şi în oraşele secundare, având tranzacţii semnificative, închise sau în desfăşurare şi în judeţele Bacău, Brăila, Alba, Vaslui, Timiş, Constanţa, Braşov, Mureş sau Iaşi.

Salariaţii IMGB au protestat în luna martie în Piaţa Victoriei

Salariaţii Întreprinderii de Maşini Grele Bucureşti (IMGB) au protestat, la începutul lunii martie, în faţa Guvernului, împotriva intenţiei proprietarului coreean al fabricii de a o închide şi de a vinde terenul pe care se află platforma industrială. Protestatarii solicitau Guvernului să intervină pentru salvarea de la închidere a întreprinderii. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, declara pe 5 martie că este nevoie de un nou investitor la IMBG, care să continue activitatea, întrucât este de neacceptat ca utilajele de acolo să fie vândute la fier vechi.

„Este o întreprindere privată, din păcate, care nu şi-a respectat intenţiile de ‘gentlemen agreement’ ca acea activitate să funcţioneze. Avem o pârghie: au fost exceptaţi de la plata certificatelor verzi pe o lungă perioadă. O să urmărim dacă această exceptare s-a materializat în investiţii, aşa cum trebuia să fie, şi o să vedem ce măsuri vom lua după ce verificăm acest lucru”, a precizat, la acea dată, ministrul Virgil Popescu, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, compania va trebui să returneze acel ajutor, dacă nu a respectat legea.

„Dacă nu au respectat destinaţia banilor pe care i-au obţinut prin exceptarea de la plata certificatelor verzi, atunci ar trebui să-i ramburseze. Eu totuşi sper ca ei să-şi găsească un alt investitor care să vrea să continue, pentru că e de neacceptat ca acele utilaje care sunt unice în România să fie tăiate la fier vechi”, a susţinut ministrul.