România ar putea beneficia în curând de serviciile de internet care sunt furnizate de sateliții lui Elon Musk. Deși planurile companiei erau altele, din cauza războiului din Ucraina, constelația a fost activată mai repede în Europa de Est.

Chiar în aceste momente, sateliții lui Elon Musk oferă internet populației din Ucraina, ajutându-i astfel pe cetățenii rămași în țară să rămână conectați în cazul în care infrastructura clasică de comunicații ar urma să fie distrusă.

În ceea ce privește modul de funcționarea, este vorba despre un echipament format dintr-o antenă, un router și o aplicație mobilă Internetul este preluat astfel direct din sateliții de la Space X, deținuți de compania lui Elon Musk.

Ce beneficii aduce internetul oferit de Elon Musk

Practic, internetul oferit de Elon Musk înlocuiește toate conexiunile prin metode standard precum fibra optică, antenele 4G și 5G sau cablurile de rețea, find mult mai accesibil.

În același timp, unul dintre cele mai mari avantaje pe care sateliții lui Elon Musk le au, vizează faptul că aceștia pot asigura conexiune la internet de mare viteză acolo unde serviciile tradiționale nu pot ajunge.

Încă de anul trecut, serviciu a fost anunțat în România, iar cei interesați au putut să plaseze deja comenzi. În cazul țării noastre, Starlink promite viteze de până la 250 Mbps. Antreprenorul Andrei Drăgan a vorbit despre beneficiile internetului oferit de sateliții lui Musk.

Cât costă abonamentul

Acesta susține că sunt zone în România unde internetul tradițional nu poate ajunge și nu există opțiuni. În acest sens, ideea revoluționară a lui Elon Musk va fi de mare ajutor.

”Noi folosim în activitatea noastră profesională astfel de conexiuni. Avem uneori de lucru în zone offroad, în pădure, unde nu avem alte opțiuni de internet, așa că am zis că oricât ar costa trebuie să încercăm soluția asta și după aceea să ne dăm cu părerea”, spune Andrei Drăgan, antreprenor.

În ceea ce privește tarifele pentru cei interesați de un astfel de internet, conform datelor existente până acum, echipamentul care asigură accesul la internetul prin sateliți costă 500 de euro. De cealaltă parte, abonamentul standard lunar este de 100 de euro, cu mult peste cel tradițional.