Grecii de la Public Power Corp (PPC) sunt la un pas să dea lovitura anului în România. PPC, care este cea mai mare companie de utilităţi din Grecia, a anunţat miercuri seara că a semnat un acord de exclusivitate cu compania italiană Enel privind posibila achiziţie a activelor acesteia din România.
Potrivit PPC, în timpul discuţiilor cu caracter exclusiv, care vor avea loc până la sfârşitul lunii ianuarie 2023, compania elenă va efectua un audit financiar al activelor.
După finalizarea auditului, boardul PPC va decide dacă compania elenă va depune o ofertă angajantă către Enel, a arătat Reuters.
Enel intenționează să vândă active în valoare de 21 de miliarde de euro
Luna trecută, cu prilejul prezentării noii sale strategii actualizate, Enel SpA a anunţat că intenţionează să vândă active în valoare de 21 de miliarde de euro (21,51 miliarde de dolari) pentru a-şi reduce datoria netă, urmând să se concentreze pe prezenţa sa în şase ţări. Cea mai mare parte a planului de vânzare de active – care vizează printre altele active din România, Argentina şi Peru – va fi realizată până la finalul lui 2023.
Enel, companie energetică multinaţională şi un lider integrat pe pieţele globale de electricitate, gaze naturale şi energii din surse regenerabile, activează în peste 30 de ţări din lume, având o capacitate totală instalată de peste 88 GW.
În România, compania este unul dintre cei mai mari investitori privaţi în domeniul energetic, cu operaţiuni în sectorul distribuţiei şi furnizării de electricitate, precum şi al producţiei de energie electrică din surse regenerabile, din anul 2005.
Companiile E-Distribuţie operează reţele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării (Muntenia Sud – inclusiv Bucureşti, Banat şi Dobrogea) şi acoperă o treime din piaţa locală de distribuţie.
Plan de expansiune avut în vedere de Public Power Corp
Amimtim că, anterior, s-a scris că PPC are un plan de expansiune ce vizează şi achiziția a 70% din filiala grupului italian Enel în România. S-a spus atunci că tranzacţia ce vizează Enel România ar fi fost evaluată la 1,8 miliarde de euro.
Ulterior, Public Power Corp a negat informațiile din presa elenă potrivit cărora ar fi aproape de a cumpăra 70% din compania de electricitate Enel România și că ar fi semnat un memorandum de înțelegere în acest sens cu grupul italian Enel.
În primul trimestru din acest an, Enel România a raportat pierderi de 154 de milioane de euro. Apoi, în luna mai, Alberto de Paoli, directorul financiar al grupului Enel, a explicat că regulile de plafonare a prețurilor și cele legate de tarifele de distribuție impuse de autorităţile de la Bucureşti afectează grav rezultatele din România.