Lukoil se pregătește să-și facă ieșirea de pe piața din Republica Moldova, dar și din România. Peste Prut, compania rusă deține 100 de staţii de alimentare și caută în prezent un cumpărător pentru acestea, arată surse din piața petrolieră.
Lukoil își pregătește exitul din Republica Moldova
Printre cei interesați de preluare se numără Shell și Rompetrol prin Grupul KazMunayGas (KMG), care sunt interesați, de altfel și de preluarea afacerii din România.
În România, Lukoil deține 315 stații de alimentare la nivel național și rafinăria Petrotel de la Ploiești, acolo unde sunt concentrate activitățile de rafinare. De asemenea, compania mai este implicată și în acţiuni de explorare în Marea Neagră, în perimetrul Trident, alături de Romgaz.
Lukoil Moldova și Lukoil România sunt controlate de Lukoil Rusia, prin subsidiara Litasco SA, din Elveția. În martie anul trecut, compania a cerut ca războiul să se termine rapid, aceasta fiind prima companie mare care s-a opus conflictului armat ruso-ucrainean.
Informațiile pe surse arată că gigantul Shell și kazahii de la KMG sunt interesați să preia rețeaua Lukoil din România și Republica Moldova. O serie de negocieri ar fi avut deja loc cu privire la o eventuală tranzacție între Lukoil și grupul kazah, ceea ce ar determina KMG să ajungă dominantă pe piața moldovenească.
Lukoil vinde și o rafinărie din Italia
Pe de altă parte, amintim că Lukoil, a anunţat la începutul lunii ianuarie că a ajuns la un acord privind vânzarea rafinăriei sale din Sicilia, ISAB, companiei G.O.I. ENERGY, care a format un parteneriat cu traderul global de mărfuri Trafigura.
Rafinăria ISAB, la care lucrează aproximativ 1.000 de angajaţi, este deţinută tot de firma elveţiană de trading Litasco SA, care vinde 89% din producţie. La rândul său, Litasco este controlată de grupul Lukoil.
Rafinăria din Sicilia, una dintre cele mai sărace regiuni italiene, este responsabilă pentru 20% din capacitatea de rafinare a ţării, iar activitatea sa a fost afectată după ce în 5 decembrie a intrat în vigoare embargoul asupra petrolului rusesc transportat pe mare.
Tranzacţia ar urma să fie finalizată până la 31 martie 2023, în funcţie de îndeplinirea unor condiţii, inclusiv obţinerea aprobării autorităţilor, în special a Guvernului italian, a informat luni Lukoil.