O mare companie tocmai a decis! Va pleca complet din România, însă anunță că perioada de negocieri va fi prelungită. Despre ce este vorba, de fapt?
Enel S.p.A. informează că, în urma anunțului făcut public în data de 14 decembrie 2022, perioada de exclusivitate pentru negocierile cu compania grecească Public Power Corporation S.A. (PPC) în legătură cu potențiala cesiune a tuturor participațiilor deținute de Grupul Enel în România a fost prelungită până la 28 februarie 2023.Părțile vor informa piața în cazul în care vor încheia un acord obligatoriu cu privire la tranzacție.
La mijlocul lunii decembrie, Enel anunța că a încheiat un Acord de exclusivitate cu compania grecească Public Power Corporation S.A. („PPC”) în legătură cu potențiala cesiune a tuturor participațiilor deținute de Grupul Enel în România („Activele țintă”).
Tot atunci, compania italiană spunea că perioada de exclusivitate ar fi urmat să se termine la finalul lunii ianuarie.
”În timpul perioadei de exclusivitate, până la sfârșitul lunii ianuarie 2023, părțile vor negocia documentația tranzacției, iar PPC va efectua un proces de due diligence corespunzător cu privire la Activele Țintă. La finalizarea acestor verificări prealabile, consiliul de administrație al PPC va stabili dacă PPC va înainta o ofertă obligatorie către Enel”, fusese mesajul Enel la vremea respectivă, potrivit site-ului oficial.
Pentru a face față datoriilor, Enel va vinde active și se va concentra pe șase piețe
Anterior, la mijlocul lunii noiembrie, Enel anunța că intenționează să vândă active în valoare de 21 de miliarde de euro (21,5 miliarde de dolari) pentru a-și reduce datoriile și pentru a-și concentra tranziția către o energie mai curată pe șase piețe principale din Europa și America.
Procesul de retragere din Argentina și Peru și de vânzare a activelor din România este deja în curs de desfășurare, iar cea mai mare parte a planului de cesionare ar trebui să fie realizată până la sfârșitul anului viitor, au declarat marți directorii, cu ocazia prezentării actualizării strategiei 2023-2025.
Grupul controlat de stat intenționează să investească aproximativ 37 de miliarde de euro în următorii trei ani pe piețele sale principale din Italia, Spania, Statele Unite, Brazilia, Chile și Columbia.
Datoria Enel a urcat la 69 de miliarde de euro la sfârșitul lunii septembrie, iar grupul își propune să o reducă la 51-52 de miliarde de euro până la sfârșitul anului viitor.
Sectorul energetic a îndurat trei ani dificili, marcați mai întâi de oscilații ale cererii din cauza pandemiei și apoi de volatilitatea prețurilor declanșată de războiul din Ucraina, a declarat directorul general al Enel, Francesco Starace.
Grupurile integrate, care acoperă o serie de activități, de la producția de energie până la distribuția și vânzarea acesteia, sunt mai solide, a spus el.
„Pentru a face față volatilității, trebuie să avem o poziție integrată. Unde o avem? În aceste șase țări… așa că haideți să ne concentrăm pe acestea și să ieșim din celelalte”, a declarat Starace reporterilor.
Enel, unul dintre cele mai mari grupuri de energie verde din lume, a confirmat, de asemenea, planurile sale de a nu mai emite emisii de dioxid de carbon până în 2040, pe măsură ce renunță la combustibilii fosili în favoarea unei utilizări mai mari a energiei regenerabile.