Presiune politică asupra Lukoil
Lukoil are în vedere vânzarea activelor sale din Bulgaria, apoi ieșirea completă de pe această piață din cauza presiunii politice.
Presa internațională amintește că Lukoil deține cea mai extinsă rafinărie din țara vecină, împreună cu o rețea formată din peste 220 de benzinării.
Din cauza războiului pornit de Putin, prezența grupului petrolier rus pe teritoriul bulgar este acum greu de trecut cu vederea.
Dizolvarea parteneriatelor comerciale de mai multe decenii dintre Bulgaria și Rusia ar marca finalizarea procesului de reorientare a Bulgariei către Uniunea Europeană și NATO.
O condiție esențială pentru acest lucru este ca rafinăria Lukoil Neftohim să fie preluată de către o „companie internațională de renume”, a declarat ministrul bulgar de Finanțe, Assen Vassilev. Această companie poate fi din Europa, SUA sau din Golful Persic.
Potrivit criticilor Lukoil, grupul rus exercită o influență considerabilă asupra elitei politice și de afaceri din Bulgaria.
„Trebuie să ne asigurăm că afacerea va opera în mod responsabil în ţară şi că nu va fi utilizată pentru a influenţa mediul politic. Ne asigurăm că nu depindem, pentru aprovizionarea noastră critică, de o ţară care ne consideră neprieten”, a declarat Assen Vassilev într-un interviu pentru Bloomberg.
Distanțarea de Rusia produce neliniște
În ciuda faptului că decizia Bulgariei de a se distanța de Rusia este bine primită de aliații occidentali, aceasta stârnește totuși neliniște la Kameno.
Aceasta este o localitate în apropierea portului Burgas, unde se află rafinăria Lukoil Neftohim. Un sfert dintre locuitori lucrează la această rafinărie sau au conexiuni cu ea.
„Oamenilor le este teamă, este greu să găseşti un loc de muncă dacă eşti în vârstă. Oamenii se tem că noul proprietar al rafinăriei va menţine doar unele operaţiuni dar nu sunt siguri despre restul”, spune Hiulia Alieva, proprietara unui magazin de cadouri şi a unei florării din Kameno.
Reacția companiei Lukoil
Schimbarea de direcție a Bulgariei nu a trecut neobservată de către Lukoil. În luna decembrie, compania rusă a declarat că, din cauza presiunilor din Bulgaria, a hotărât să își revizuiască strategia, inclusiv prin posibila vânzare a rafinăriei din Burgas.
Reevaluarea planurilor „este o consecință a adoptării de către autoritățile bulgare a unor legi discriminatorii și a altor decizii politice incorecte cu privire la rafinărie, care nu au legătură cu o reglementare civilizată a afacerilor majore și nici cu creșterea veniturilor la bugetul statului”, a informat compania petrolieră rusă la acea vreme.
Compania nu a făcut un anunț concret cu privire la decizia de a vinde rafinăria.
Litasco SA, divizia internațională de marketing și tranzacționare a grupului Lukoil, a refuzat să facă vreo declarație. Ea deține oficial rafinăria din Burgas.
Cu toate acestea, ministrul bulgar de Finanțe este ferm convins că Lukoil este deja în căutarea unui cumpărător. Bulgaria are voința politică necesară pentru a finaliza o astfel de tranzacție.
„Bulgarilor le place o afacere bună. Diversificarea oferă o şansă bună pentru ţară, o afacere bună pentru industrie. Dacă avem de ales între ideologie şi o afacere bună, vom alege întotdeauna o afacere bună”, a spus oficialul bulgar.