Un colos al industriei din România a început să fie pus la pământ. Mii de oameni lucrau aici înainte de 1989. Prima hală a fost demolată total chiar astăzi.
Este sfârşitul unei epoci! O cunoscută fabrică din România a fost demolată.
Prima hală de pe fosta platformă IMGB, pusă la pământ astăzi!
Mai exact, prima hală de pe fosta platformă IMGB a fost demolată în totalitate vineri, 11 februarie. Totul s-a produs într-un vacarm de nedescris, care a perturbat activitatea celorlalte fabrici care îşi mai desfăşoară activitatea în acea zonă, relatează Adevărul.
Înainte de Revoluţie, pe platformă IMGB erau circa 13.000 de angajaţi, care lucrau la mai multe societăţi: FECNE, General Turbo, Upetrolam, Romenergo Mecanic, Forja şi Turnătoria IMGB.
Toate aceste societăţi lucrau în mod interdependent, realizând produse integrate cum ar fi turbine, echipamente pentru industria energetică, nucleară, chimică şi petrochimică, precum şi pentru industria navală.
Platforma IMGB, o istorie tumultuoasă
După Revoluţie, în 1998, societatea IMGB s-a privatizat şi a fost preluată de norvegienii de la Kverner, care au achitat însă statului român o sumă foarte mică.
Opt ani mai târziu, în 2006, grupul sud-coreean Doosan a achiziţionat Turnătoria şi Fonta IMGB, investind apoi în modernizarea şi automatizarea utilajelor şi a instalaţiilor, totul întânzindu-se pe o suprafaţă totală de peste 50 hectare.
Fabrica a obţinut performante bune, însă, din păcate, grupul sud-coreean a decis să închidă fabrica din Bucureşti.
În toamna lui 2020, Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care SIF Banat-Crişana a preluat compania Doosan IMGB SA, cea care deţine cea mai mare parte din terenul fostei platforme IMGB.
Mai târziu, pentru demolarea fostei zone industriale a fost desemnat un consorţiu de firme condus de compania BS Recycling din Cluj, aceasta având un istoric în demolări speciale realizate pentru companiile importante de pe piaţa petrolieră din România, precum OMV, Rompetrol sau Lukoil.
Fosta platformă IMGB, care cuprinde fabrici precum IMGB, FECNE (actuala Walter Tosto), General Turbo, Upetrolam, Romenergo Mecanica sau uzina Vulcan, a intrat într-un proces de dezindustrializare odată cu tranzacţia dintre SIF1 şi Doosan, iar în zonă ar urma să fie construite complexuri rezidenţiale şi clădiri comerciale.