S-a închis! Cea mai mare fabrică din lume și-a încetat activitatea. Produsele erau contaminate
Este vorba despre cea mai mare fabrică de ciocolată din lume, respectiv uzina Wieze din Belgia. Aceasta și-a încetat temporar activitatea după ce s-a descoperit că un lot de producție a fost contaminat cu bacteria Salmonella.
În acest context, producătorul de ciocolată elvețiană, Barry Callebaut, a sistat temporar producția la fabrica de la Wieze, conform unui anunț preluat de CNN.
„Pentru Barry Callebaut siguranța alimentară este esențială. Programele noastre solide de siguranță alimentară care sunt în funcțiune ne-au permis să identificăm rapid lecitina ca sursă a contaminării”, a transmis compania.
De asemenea, compania a adăugat că autoritățile belgiene din domeniul alimentar au fost informate de incident. Trebuie menționat că lecitina este o substanță grasă folosită pentru a amesteca alte ingrediente în ciocolată.
Compania a spus că a luat măsuri preventive
Totodată, compania a spus că a luat măsuri preventive, inclusiv retragerea produselor care au ieșit de pe linia de producție de când au fost făcute testele. Fabrica va rămâne închisă până când situația va fi remediată.
Barry Callebaut a subliniat că ciocolata contaminată nu a ajuns în magazine. Compania, care a avut venituri de 8 miliarde de dolari din vânzări în anul financiar 2020-2021, produce ciocolată pentru alți ciocolatieri, atât pentru producători mici, cât și pentru marile branduri internaționale.
„Barry Callebaut își va rezerva destul timp pentru a continua analiza foarte sârguincioasă a cauzei care stă la baza [incidentului]. Când va fi gata, liniile vor fi curățate și dezinfectate înainte ca procesul de producție să fie repornit”, a transmis compania.
Infecția cu bacteria Salmonella
Conform cdt-babes.ro, procesul infecțios începe numai după ce bacteriile Salmonella, nu doar toxinele lor, ajung la nivelul tractului gastro-intestinal. Ele intră în intestinul subțire și se multiplică în peretele acestuia (forma localizată).
Răspunsul local la endotoxinele eliberate este enterita și tulburările gastro-intestinale. Înforma generalizată a bolii, bacteriile Salmonella trec din intestin în sânge și sunt transportate la diverse organe (ficat, splină, rinichi), unde formează focare secundare – abcese, adică forma septică.
Amintim că mai mult de 95 % din infecțiile cu bacteria Salmonella sunt transmise pe cale alimentară.