O mare forță din Europa a exportat masiv arme în Orientul Mijlociu. Valoarea lor întrece orice așteptări, fiind vorba de peste un miliard de euro.
O mare forță din Europa a exportat masiv arme în Orientul Mijlociu. Este vorba de Germania, unde Guvernul a aprobat în 2020 exporturi de arme în valoare de peste un miliard de euro în ţări implicate în conflictele din Yemen şi Libia, informează duminică DPA.
Numai pentru Egipt fuseseră aprobate până la 17 decembrie exporturi de arme şi echipamente militare în valoare de 752 milioane de euro (913 milioane de dolari), potrivit unui răspuns al Ministerului Economiei la o întrebare adresată de Omid Nouripour, deputat în Bundestag, citat de Agerpres.
De asemenea, a fost acordată permisiunea de a furniza arme în Qatar (305,1 milioane de euro), Emiratele Arabe Unite (51,3 milioane), Kuweit (23,4 milioane) şi Turcia (22,9 milioane).
Licenţe au fost acordate Iordaniei (1,7 milioane) şi Bahrain (1,5% milion).
Sumele totalizează 1,16 miliarde de euro, potrivit ministerului.
Țările care joacă un rol în conflictele de lungă durată
Toate aceste ţări joacă un rol în unul sau în ambele conflicte de lungă durată din Yemen şi Libia.
În Yemen, o alianţă condusă de Arabia Saudită împreună cu guvernul de la Sana’a luptă împotriva rebelilor huthi susţinuţi de Iran. Alianţa include Emiratele Arabe Unite, Egipt, Kuweit, Iordania şi Bahrain.
În conflictul libian, Qatarul şi Turcia intervin de partea guvernului recunoscut internaţional al prim-ministrului Fayez al-Sarraj la Tripoli. Pe de altă parte, generalul Khalifa Haftar, care conduce o ofensivă împotriva Tripoli, este susţinut de Emiratele Arabe Unite şi Egipt. În prezent, există o încetare a focului în Libia şi speranţă pentru pace.
În ceea ce privește forțele armate germane (Bundeswehr), acestea au fost create la zece ani după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Acum însă, trupele germane sunt tot mai subfinanțate, provocând îngrijorare. Germania cheltuiește acum doar 1,2% din PIB pentru apărare, mult sub acel 2% recomandat de NATO. Tensiunile din perioada Războiului Rece și prezența trupelor sovietice în Germania de Est, Cehoslovacia și Polonia au făcut necesară o forță de apărare a Germaniei de Vest, arată un articol al publicației NationalInterest.