Aceștia urmează să fie transferaţi în Iordania şi Kuweit, iar motivul retragerii este agravarea situaţiei din regiune, transmit AFP şi Reuters, citate de agerpres.

Contingentul german, format din 120 militari, va fi ”redus provizoriu”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării german.

În urma acestei măsuri vor fi afectați un sfert dintre cei 120 de militari germani aflaţi în Irak.

Această deplasare de trupe va ”începe în viitorul apropiat”, a adăugat reprezentantul Ministerului Apărării german, fără a oferi detalii privind calendarul sau numărul precis de militari vizaţi.

Anunţul retragerii parţiale din Irak a fost comunicat prin curier Bundestagului – care încadrează strict misiunile militare – de către Ministerul Apărării german.

 

Frica de război

Ministrul de externe german Heiko Maas a declarat luni că este important ca Irakul să nu devină ”teatrul unui război prin procură între alte ţări”, respectiv SUA şi Iran.

Acesta s-a declarat îngrijorat de o posibilă recrudescenţă a Statului Islamic dacă trupele străine părăsesc rapid Irakul. ”Nimeni nu vrea cu adevărat acest lucru”, a spus şeful diplomaţiei germane.

Parlamentul irakian a cerut duminică SUA şi altor ţări să-şi retragă trupele din Irak, după uciderea vineri, la Bagdad, a generalului iranian Qassem Soleimani de către forţe americane.

Donald Trump, președintele SUA nu a fost foarte încântat de decizia Irakului.

„Avem o bază aeriană extrem de scumpă, care este acolo. A costat miliarde de dolari pentru a o construi, cu mult înainte de mandatul meu. Nu plecăm decât dacă ne vor plăti înapoi pentru asta”, a declarat Trump reporterilor care îl însoţeau într-o călătorie cu avionul prezidenţial Air Force One.