O țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO), se pregătește de război cu Federația Rusă. Autoritățile din această țară deja au întocmit o listă cu toate buncărele și adăposturile necesare în caz de un conflict armat.
Germania întocmește un inventar național de buncăre și adăposturi
Germania întocmește un inventar național de buncăre și adăposturi. Autoritățile germane au anunțat luni că sunt în curs de întocmire a unui inventar al buncărelor și adăposturilor care ar putea adăposti populația în cazul unui atac, în contextul tensiunilor în creștere cu Rusia.
Acest demers face parte dintr-un plan amplu de pregătire a țării pentru posibile amenințări externe, în special cele venite dinspre Est, pe fondul conflictului din Ucraina și a declarațiilor recente ale liderului rus Vladimir Putin.
Potrivit Ministerului german de Interne, toate clădirile care ar putea fi folosite ca adăposturi, inclusiv pivnițele, garajele și stațiile subterane, sunt inventariate.
Un purtător de cuvânt al ministerului a explicat că va fi creat un repertoriu digital al buncărelor, pentru a permite cetățenilor să localizeze rapid locurile de refugiu folosind telefoanele mobile.
De asemenea, autoritățile încurajează cetățenii să transforme propriile locuințe în adăposturi, oferind exemple precum amenajarea pivnițelor și garajelor pentru a oferi protecție în caz de urgență.
Țara are peste 570 de buncăre
Germania, cu o populație de aproximativ 83 de milioane de locuitori, dispune în prezent de 579 de buncăre, dintre care majoritatea au fost construite în perioada celui de-al Doilea Război Mondial și în timpul Războiului Rece.
Acestea au o capacitate totală de aproximativ 480.000 de persoane. În ciuda acestui număr, autoritățile germane doresc să extindă și să modernizeze rețeaua de adăposturi.
De fapt, mai mult de 300 de buncăre au fost vândute începând cu anul 2005, dar în contextul tensiunilor internaționale actuale, guvernul a decis să oprească această practică de vânzare.
Planul de dezvoltare a adăposturilor face parte dintr-o inițiativă mai largă de pregătire a infrastructurii naționale în fața unor posibile amenințări externe, iar punctele-cheie ale acestui program au fost deja adoptate în cadrul unei reuniuni a oficialilor germani din luna iunie.
În plus, Germania se alătură altor state membre NATO, care sunt tot mai îngrijorate de escaladarea conflictului din Ucraina și de amenințările venite din partea Rusiei.
De la începutul invaziei ruse în Ucraina din februarie 2022, tensiunile dintre NATO și Rusia s-au intensificat, iar liderul rus Vladimir Putin a declarat recent că războiul din Ucraina a căpătat trăsătura unui conflict global, avansând posibilitatea unor atacuri asupra țărilor occidentale.
Aceste declarații au alimentat temerile în statele vecine Rusiei, precum Polonia și statele baltice, dar și în Germania, care se află în centrul preocupărilor NATO.