De la masacrul din Piața Tiananmen, din 1989, când armata chineză a deschis focul și a ucis mii de manifestanți la Beijing, guvernul comunist nu a mai fost nevoit să treacă prin tulburări de o asemenea amploare, precum cele din utltimele zile.
Revoltele care au cuprins China ar putea determina guvernul de la Beijing să ia măsuri extreme, în încercarea de a distrage atenția de la ceea ce se întâmplă pe străzi. Și nu există o țintă mai bună pentru Partidul Comunist Chinez decât vecinul său, Taiwan, scrie 19fortyfive.com.
De când forțele naționaliste s-au retras în Taiwan, la sfârșitul Războiului Civil Chinez, în 1949, cele două țări au intrat în conflict. Beijingul a declarat în repetate rânduri că vrea să unifice cele două țări, prin diplomație și discuții, dar, dacă va fi necesar, și cu forța. În prezent, SUA nu are nicio obligație legală de a ajuta Taiwanul în cazul unui război.
Taiwan-ul se bazează pe promisiunile americanilor
Dar administrația Biden, precum și administrațiile anterioare, au indicat că ar sprijini militar și chiar ar apăra Taiwanul, în cazul unei invazii chineze. SUA încearcă să mențină deschise liniile de comunicare cu China. În ultimele săptămâni, au avut loc trei întâlniri înalte între oficiali americani și chinezi.
În timpul și după vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan, în această vară, armata chineză a lansat o demonstrație de forță împotriva națiunilor insulare, cu sute de avioane de luptă și bombardiere și cu exerciții navale chiar lângă Taiwan. Beijingul a lansat și câteva rachete balistice peste națiunea insulară. În acel moment, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, John Kirby, a spus că SUA nu caută o criză și sunt dispuse să detensioneze situația, dacă și China alege să facă acest lucru.
Promisiunile SUA
El a subliniat că SUA nu sunt pregătite să „se angajeze în zăngănit de arme” și vor continua să opereze în mările și cerurile teatrului indo-pacific.
„Vom continua să sprijinim Taiwanul, să apărăm un Indo-Pacific liber și deschis și vom căuta să menținem comunicarea cu Beijingul. Vom continua să facem ceea ce facem, și anume sprijinirea păcii și stabilității”, a adăugat Kirby.
Cea mai simplă cale pentru SUA de a crește capacitățile de descurajare ale Taiwanului și de a face dificilă, pentru armata chineză invadarea micii națiuni insulare, ar fi vânzarea de sisteme de arme avansate către Taipei.
Ucraina, prioritate pentru SUA, Taiwan-ul lăsat să mai aștepte
Cu toate acestea, războiul din Ucraina a luat prin surprindere armata și industria americană de apărare și aerospațială, care au amânat transporturile de arme către Taiwan. Casa Albă a acordat prioritate ajutorului militar Ucrainei.
Taiwan-ul așteaptă și acum să primească sisteme în valoare de aproape 19 miliarde de dolari, inclusiv arme antitanc FGM-148 Javelin și rachete antiaeriene FIM-92 Stinger. Taipei a comandat aceste sisteme acum șapte ani, iar ministrul adjunct al Apărării din Taiwan, generalul Wang Shin-lung, a declarat că țara sa ar dori ca sistemele de arme pe care le-a comandat „să fie livrate conform calendarului stabilit”, sugerând nemulțumirea Taipei-ului.
În cazul unui conflict cu China, este posibil ca apele din jurul Taiwanului să fie disputate, împiedicând livrarea ajutoarelor de securitate. Evaluările actuale ale serviciilor de informații americane sugerează că Beijingul ar putea încerca să invadeze țara vecină în următorii câțiva ani. De aceea, experții susțin că înarmarea Taiwanului, din timp, este esențială.