Cum s-a folosit China de ”capcana datoriilor”
China s-a folosit de ”capcana datoriilor” pentru a câștiga un avantaj strategic față de Sri Lanka, a anunțat un grup de cercetare independent de politică externă, după ce prim-ministrul din Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, a demisionat, lăsând loc unui guvern format din toate partidele, potrivit Business-standard.
„Ca răspuns la criza financiară din Sri Lanka, China a folosit ”capcana datoriilor” pentru a obține un avantaj strategic asupra națiunii și a-i ține economia ostatică. Orașele-port Hambantota și Colombo au fost practic închiriate Chinei pe o sută de ani. China este acum al doilea cel mai mare creditor al țării, deținând peste 10% din datoria externă restantă a Sri Lankăi din 2019”, precizează think-thank-ul Red Lantern Analytica într-un comunicat.
Sri Lanka a fost nevoită să cedeze Chinei, pentru o sută de ani, în schimbul unei taxe de leasing, o mare parte din portul Hambatota, întrucât nu a putut să-și îndeplinească la termen obligaţia de plată. Multe detalii ale contractelor sunt secrete şi acest lucru se întâmplă mereu când China acordă credit altor ţări pentru proiecte infrastructurale.
Guvernarea proastă, lipsa de transparență, capcana datoriilor
Conform sursei citate, Sri Lanka a ajuns în această situație din cauza dezastrului economic cauzat de proasta guvernare, lipsa de transparență, capcana datoriilor și corupție.
Raportul PIB/datorii a a crescut continuu începând din 2010, când a început spirala descendentă financiară a națiunii insulare, se arată în comunicat. Astfel, o creștere a deficitului de cont curent și o scădere abruptă a exporturilor au dus la o criză economică majoră.
India a sărit să ajute Sri Lanka. Degeaba!
Când China a profitat de situație, crescând povara datoriei, India a sărit să dea o mână de ajutor, oferind o linie de credit de 500 de milioane de dolari pentru importurile de benzină și o facilitate de credit de 1 miliard de dolari pentru importurile produselor esențiale din India, susține think-tank-ul.
Totodată, India a trimis în Sri Lanka suma de 2,4 miliarde de dolari prin schimburi valutare, amânări de împrumuturi și alte linii de credit. Cu toate acestea, nu a reușit să salveze țara, care a fost complet înrobită de datoria chineză și, în cele din urmă, a cedat.
Lumea trebuie să învețe și să evite capcana chineză
Grupul de reflecție notează că ajutorul economic al Chinei pentru Sri Lanka a fost, de fapt, parte a unui plan de a obține o pârghie politică împotriva Indiei și de a merge mai departe cu obiectivele sale expansioniste de-a lungul Oceanului Indian.
”Statele lumii trebuie să învețe din criza care a izbucnit în Sri Lanka și să evite să cadă în capcana Chinei. În plus, marile puteri trebuie să elaboreze planuri de dezvoltare și proiecte de infrastructură pentru națiunile subdezvoltate, pentru a opri extinderea Belt and Road Initiative”, se menționează în comunicat.
Zeci de mii de protestatari au luat cu asalt reședința președintelui Gotabaya Rajapaska, din Colombo, capitala statului Sri Lanka, cerând demisia. Șeful statului a reușit să fugă cu doar câteva minute înainte ca manifestanții să invadeze curtea palatului prezidențial. Ulterior, au mers și la reședința premierului și i-au dat foc. Activitatea școlilor a fost suspendată, iar combustibilul a fost limitat la serviciile esențiale. În mai multe orașe mari, inclusiv în Colombo, sute de oameni stau la coadă ore întregi pentru a cumpăra combustibil, uneori ajungându-se la confruntări cu poliția și armata.