Incepand cu anul 1996, meseria de macelar este una dintre cele mai cautate de catre firmele de plasare a fortei de munca in strainatate. Conditiile deosebite au atras foarte multi macelari, ceea ce a creat probleme firmelor romanesti din industria carnii.
„Cea mai dificila perioada a fost anul trecut, cand macelarii plecau in strainatate pe capete. Atunci am fost nevoiti sa luam oameni care nu mai lucrasera in acest domeniu, practic, sa-i invatam de la zero”, spune Bogdan Bulacu, director SC Clas Interprod, unul dintre cei mai importanti furnizori de carne transata pentru supermarketurile bucurestene. „Este greu de spus cati macelari au plecat sa lucreze in strainatate, dar relevant este unul dintre contractele care se negociaza in acest moment. Este vorba de o cerere considerabila venita din Germania pentru 200 de macelari”, spune Ioana Prodan, presedintele Patronatului Agentilor Economici Acreditati pentru Plasarea Fortei de Munca in Strainatate „Acord”.

Un specialist poate mari cu 20% profitul patronului

Plecarea macelarilor este cu atat mai importanta cu cat ei sunt cei care pot decide profitul sau falimentul unei firme din industria carnii. „Un macelar te poate face sa pierzi in mod constant 20 la suta din valoarea carnii, ceea ce te scoate de pe piata in conditiile concurentei la care s-a ajuns”, spune Sorin Minea, director general Angst, unul dintre cei mai importanti producatori din industria carnii. „Un macelar slab aduce prejudicii in momentul in care are pierderi la categoriile superioare de carne cum este muschiuletul, plus ca, in urma unui experiment la fabrica noastra, s-a demonstrat ca un macelar deosebit de bun lucreaza de pana la cinci ori mai repede fata de unul mediocru”, – spune Sorin Minea.
Priceperea macelarului poate influenta si calitatea preparatelor din carne. Spre exemplu, grasimea de la animale este de mai multe categorii. Daca macelarul nu stie diferentele si introduce un alt tip de grasime, preparatul nu mai are aceeasi calitate. In cazul in care carnea este destinata supermarketurilor, greselile sunt mult mai grave. „Magazinele sunt cele mai sensibile la calitatea carnii furnizate. Aceasta deoarece consumatorul remarca imediat o bucata de carne taiata gresit si o refuza. Cum magazinele au un adaos comercial scazut, de 10 – 15 la suta, nu-si permit sa ramana cu o marfa atat de scumpa nevanduta”, spune Bogdan Bulacu.

In Romania 200 de euro, in Germania minimum 900 euro

Cum de priceperea sa depind calitatea produselor, dar si profitul patronului, un macelar are un salariu considerat bun in Romania. „Nu poti rezista fara un macelar-sef bun, asa ca salariul acestuia depaseste sapte milioane de lei net. Ceilalti, daca stiu meserie bine, nu pot fi platiti cu mai putin de patru milioane, la fel, net. In aceste conditii cred ca majoritatea celor care pleaca in strainatate nu sunt bine pregatiti, acolo facand alte munci, necalificate”, spune Sorin Minea. Ioana Prodan sustine contrariul: „Cei care pleaca lucreaza efectiv ca macelari la banda, salariile sunt de cel putin 900 de euro, iar conditiile de munca sunt cat se poate de bune”. Firmele care plaseaza macelari in strainatate recruteaza prin intermediul anunturilor. „De multe ori se intampla ca patronul unei macelarii sa sune si sa-si detaseze angajati in strainatate. Se ajunge astfel la situatii cand firmele romanesti intra in impas si opresc productia. Bineinteles ca societatile mari nu sunt in aceasta situatie, dar si de la acestea au fost plasati oameni in strainatate”, spune Ioana Prodan.
Totusi, anul acesta situatia s-a stabilizat. „Exista o miscare ciclica, multi dintre cei care pleaca se intorc inapoi. Daca nu mi-au creat probleme, i-am reprimit. Este adevarat ca acolo castiga peste 500 de euro pe luna, dar multi dintre ei au renuntat pentru ca regimul de munca este drastic, muncesc si 16 ore pe zi. Putini dintre ei rezista o perioada mai lunga”, spune Bogdan Bulacu.
S-a ajuns in aceasta situatie si pentru ca in Romania nu exista o scoala care sa pregateasca macelari. „Societatile din industria carnii sunt nevoite sa formeze pe cheltuiala lor macelari, in timp ce in Occident exista scoli speciale”, spune Minea. Potrivit firmelor din domeniu, pentru a pregati un macelar bun este nevoie de o perioada cuprinsa intre sase si 12 luni, ceea ce inseamna costuri
de cel putin 1.000 de dolari pentru fiecare om format.     

Macelarul are painea si cutitul in industria carnii

· Numarul macelarilor plecati la munca in strainatate este greu de stabilit, dar este relevanta recenta cerere din partea Germaniei: 200 de oameni.

· Macelarul poate decide falimentul sau profitul. Un bun specialist poate creste profitul firmei cu pana la 20 la suta.

· Daca nu identifica exact categoria carnii, poate compromite calitatea preparatelor.

· Greselile macelarului se observa cel mai repede in supermarketuri.

· In Romania un macelar bun castiga 200 de euro, iar in Germania peste 900 de euro.

· Formarea unui macelar costa cel putin 1.000 de dolari, bani suportati de firme pentru ca nu exista nici o forma de calificare in acest domeniu.