Zecile de mii de miliarde de lei restante la plata contributiilor la asigurarile sociale si la fondul de somaj acumulate de agenti economici de stat, dar si privati, l-au pus pe ganduri si pe actualul ministru al Muncii. Avand in vedere si perspectiva incerta a recuperarii creantelor, ministrul Marian Sarbu a recidivat in metoda folosita ani buni de catre predecesorii sai.
Printr-un ordin recent, celor peste 1.000 de debitori din economie li s-a acordat o noua transa de esalonari, amanari, reduceri si scutiri la plata creantelor bugetare la fondurile de somaj si de pensii. Avalansa de executii silite pe care ministerul le anunta de catava vreme incoace pare a se fi impotmolit in prevederile ordinului. Recolta era oricum slaba, doar 300 de miliarde de lei recuperate la fondul de somaj, raportate la o „gaura” de circa 7.000 miliarde lei si nici 500 de miliarde de lei la fondul de pensii la o „prapastie” de circa 50.000 miliarde. Executarile silite demarate in 2000 nu au produs rezultatul scontat.
Nici nu aveau cum. Greu de crezut pentru oricine ca SIDEX Galati va plati vreodata, chiar si sub amenintarea executarii silite, cele 5.990 de miliarde de lei pe care le datoreaza Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale. Valabil si pentru Compania Nationala a Huilei Petrosani (5.309 miliarde lei), Siderurgica Hunedoara (1.000 miliarde lei), Tractorul Brasov sau Camioane Roman (500 miliarde lei).
Esalonarile au reguli stricte
Asadar, unica solutie luata in considerare de ministrul Muncii ca fiind viabila este acordarea inlesnirilor la plata debitelor restante. Situatia de anul trecut nu se va mai repeta, inlesnirile la plata acordandu-se dupa criterii foarte stricte, la cererea temeinic justificata a debitorilor, declara oficialii din minister. Putini agenti economici vor putea beneficia de esalonari, reduceri sau scutiri, iar in cazul acordarii lor se vor referi exclusiv la debitele restante.
Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, precum si reprezentantii teritoriali acorda, conform Odinului 198/2001, esalonari, amanari si scutiri. Se esaloneaza debitele la CAS, la fondul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale pentru agricultori, la contributia de asigurari sociale a angajatorului, la fondul de somaj si majorarile de intarziere aferente contributiilor anterior enumerate. Esalonarea se poate acorda pe o perioada de maxim 60 de luni, care poate incepe cu un termen de gratie pana la 6 luni.
Se amana la plata debitele rezultate prin neonorarea obligatiilor la CAS, fondul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale pentru agricultori, la asigurarile sociale ale angajatorului, la fondul de somaj. Majorarile aferente se amana si ele la plata. Perioada maxima de acordare a amanarilor este de 6 luni de zile.
Scutirile sau reducerile la plata se aplica majorarilor de intarziere la plata contributiilor de mai sus. Debitorii nu pot beneficia simultan de esalonare si de amanare la plata. Aceste modalitati de inlesnire nu se acorda concomitent pentru aceleasi debite. Inlesnirile la plata pot fi solicitate si acordate atat inaintea inceperii executarilor silite, cat si in timpul acestora.
Doar „exceptionalii” sunt scutiti
Contributia pentru pensia suplimentara, cea individuala de asigurari sociale si cea a persoanelor fizice la Fondul de somaj nu se supun regimului inlesnirilor la plata. Daca aceste debite nu sunt achitate, cererile agentilor economici de a beneficia de prevederile Ordinului 198/2001 nu au nici o sansa.
Printre conditiile pe care doritorii de esalonari, amanari si scutiri sunt obligati sa le indeplineasca figureaza constituirea unei garantii, in termen de 60 zile de la data comunicarii deciziei de aprobare a inlesnirii la plata. Aceasta va fi ulterior utilizata la stingerea ratelor si obligatiilor curente, in cazul in care debitorul nu le poate onora la termenele prevazute. Totodata, agentul economic care primeste vestea buna ca indeplineste criteriile cerute de Ministerul Muncii trebuie sa faca dovada ca nu mai are alte obligatii neachitate, altele decat cele pentru care a capatat inlesnirile.
Intrebarea este daca sistemul introdus de ordinul ministrului Muncii va functiona asa cum doresc cei ce l-au conceput. Presedintele Casa Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, Petre Ciotlos, considera ca raspunsul este pozitiv. „Nu numai ca va functiona, dar in acest fel agentii economici carora li se vor aproba inlesniri la plata creantelor bugetare sunt stimulati sa-si plateasca datoriile anterioare aparitiei noii legi a pensiilor concomitent cu achitarea la zi a contributiilor conforme acesteia”. Petre Ciotlos este decis sa ceara premierului Adrian Nastase, care de curand a declarat razboi reesalonarii creantelor bugetare de orice fel, ca scutirile la plata penalizarilor de intarziere sa se acorde numai in cazuri exceptionale. In acest fel, o noua „lista a Smarandei” nu va mai fi posibila.
O mie de datornici sunt pasuiti din nou
17 mai 2001, 12:00
Ultima modificare în 17 mai 2001, 15:00
Zecile de mii de miliarde de lei restante la plata contributiilor la asigurarile sociale si la fondul de somaj acumulate de agenti economici de stat, dar si privati, l-au pus pe ganduri si pe actualul ministru al Muncii. Avand in vedere si perspectiva incerta a recuperarii creantelor, ministrul Marian Sarbu a recidivat in metoda folosita ani buni de catre predecesorii sai. Printr-un ordin recent, celor peste 1.000 de debitori din economie li s-a acordat o noua transa de esalonari, amanari, reduc
Etichete: arhiva,
fondul,
miliard
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Berea Carlsberg a intrat pe piata romaneasca
- Exall nu are bani pentru Oltchim
- Un pic mai bine pentru IMM-uri
- APAPS pierde pe propria mana
- Seminar pentru combaterea coruptiei
- Romanii sunt experti, dar putini indeplinesc toate conditiile pentru exercitarea profesiei
- Investitiile publicitare nu i-au rasfatat pe romani
- BRD estimeaza un profit net de 1.709 miliarde lei
- Romania depinde de Gazprom
- Hotarare nr. 372/4 aprilie 2001