Deși experimentul a redus ratele insecurității locuințelor, majoritatea celor care au primit aceste venituri le-au cheltuit pentru închirierea unei case, iar parlamentarii din Texas nu par prea încântați, informează Yahoo.news.

Programul a deservit 135 de familii cu venituri mici, fiecare primind până la 1.000 de dolari lunar

Austin a fost primul oraș din Texas care a lansat experimentul unui venit de bază, finanțat de plătitorii de impozite. Programul a deservit 135 de familii cu venituri mici, fiecare primind până la 1.000 de dolari lunar. Finanțarea pentru 85 de familii a fost asigurată de bugetul orașului Austin, în timp ce restul de 50 au fost finanțate de donații.

Programul a fost prezentat drept un mijloc de a scoate oamenii din sărăcie și de a-i ajuta să-și permită o locuință. ”Dacă avem încredere în oameni că vor lua deciziile corecte pentru ei înșiși și pentru familiile lor, acest experiment va avea rezultate mai bune”, spune Austin pe site-ul său. Asta va conduce la locuri de muncă mai bune, economii mai bune, securitate alimentară și securitatea locuințelor”, adaugă instituția.

Participanții la program au cheltuit mai mult de jumătate din bani pe locuințe

În timp ce programul s-a încheiat în august 2023, un nou studiu ”Urban Institute”, un think tank din Washington DC, a constatat că programul i-a ajutat pe participanții la experiment să plătească pentru locuințe și mâncare. În medie, participanții la program au cheltuit mai mult de jumătate din banii pe care i-au primit pe locuințe, au scris autorii raportului.

După programul de un an, participanții au fost „mai siguri că pot avea o locuință” decât atunci când s-au înscris, în timp ce alți rezidenți din Texas cu venituri mici au devenit „mai puțin siguri de o locuință” în aceeași perioadă, au descoperit autorii.

Programul a contribuit și la reducerea insecurității alimentare în rândul participanților – aproximativ 17% mai puține familii nu și-au putut permite o masă echilibrată, se arată în raport.

Austin nu este singurul oraș care a făcut acest experiment

Taniquewa Brewster, o mamă singură care a beneficiat de suma de 1000 de dolari în septembrie 2022, a declarat că banii pe care i-a primit au ajutat-o ​​să plătească cheltuielile medicale și medicamentele, după o spitalizare de opt zile.

Austin a fost primul oraș din Texas care a făcut acest experiment, dar nu este singurul.

Deși este lăudat, nu toți politicienii îl susțin.

Săptămâna trecută, senatorul republican de Texas, Paul Bettencourt, a trimis o scrisoare procurorului general al statului, în care îi cere să declare neconstituțional un nou experiment programat pentru orașul Houston.

Comitatul Harris, care include și orașul Houston, a lansat la începutul acestei luni un program de venit de bază garantat, care oferă rezidenților cu venituri mici până la 500 de dolari pe lună.

Soluții pentru gestionarea problemei oamenilor fără adăpost

Multe alte orașe din Statele Unite experimentează proiecte similare ale venitului de bază garantat, pentru a gestiona problema creșterii numărului de persoane fără adăpost și pentru a-și sprijini rezidenții cei mai vulnerabili. În Baltimore, Baltimore Young Families Success Fund oferă mamelor tinere până la 1.000 de dolari pe lună.

Directorul de politici al campaniei, Tonaeya Moore, a declarat pentru Business Insider că sondajele arată că participanții își cheltuiesc banii în special pentru necesități generale, precum locuința și mâncarea.

În Denver, un program similar, care oferă oamenilor până la 1.000 de dolari pe lună, a fost extins recent după ce s-a constatat că a sporit securitatea locuințelor în rândul participanților.