Noul program de acordare a granturilor (ajutoare financiare nerambursabile) a fost gindit pentru a-i ajuta pe rominii care se itorc de la studii i strainatate. Rolul grantului este fie de a-i completa celui revenit de la studii salariul pe care acesta il primeste i urma unei activitati i care s-a implicat din momentul reitoarcerii i tara, fie de a-l ajuta i pornirea sau sustinerea unui demers propriu. Altfel spus, cistigatorii vor putea sa foloseasca banii primiti pentru cautarea unui loc de munca prin intermediul tirgurilor de joburi, al Internetului, completarea veniturilor obtinute i urma angajarii la o organizatie guvernamentala sau neguvernamentala, finantarea activitatii itr-o asociatie profesionala.
Proiectul de acordare a granturilor s-a lansat pe Internet, pe site-ul IREX, pe data de 5 septembrie. Totodata, startul i aceasta competitie s-a dat si pentru cei nefamiliarizati cu acest site, cu ocazia conferintei de presa tinuta pe 18 septembrie la Centrul American, de catre ambasadorul SUA James Rosapepe si Angela Stolnicu, director program RTR. Acest proiect s-a lansat pentru atingerea a doua tinte principale. Prima este acordarea unei finantari, e drept ca mica, celor reveniti de la studii. in acelasi timp, cei implicati i proiect doresc sa atraga atentia rominilor aflati ica la studii i strainatate asupra „programului-mama” – RTR. „Cu acest nou program, RTR ofera studentilor un sprijin financiar direct, pentru a-i ajuta sa isi dezvolte aptitudinile profesionale si sa aiba mai multe sanse i fata potentialilor angajatori. in acelasi timp, aceasta actiune demonstreaza continuitatea dedicarii celor implicati i programul RTR fata de sprijinirea studentilor itorsi i tara”, a declarat Ambasadorul Rosapepe.
Toti studentii romini care au studiat i SUA si s-au iscris i baza de date a RTR se pot califica pentru obtinerea unei finantari prin intermediul acestui program. inscrierile pot fi completate si trimise din oricare colt al lumii, dar cistigatorii trebuie sa se afle pe teritoriul Rominiei pe perioada derularii proiectului. Cistigatorii granturilor trebuie sa se afle i tara din 1 ianuarie pina la 31 iulie 2001. Angela Stolnicu explica aceasta „restrictie de deplasare”: „Nu dorim sa oferim un ajutor care sa fie consumat i afara Rominiei. Programul RTR a fost special conceput pentru a-i sprijini pe cei care se itorc i tara de la studii.”.
Banii provin din bugetul initial RTR
Banii pentru granturi provin din fondul alocat de USAID (Agentia pentru Dezvoltare Internationala a Statelor Unite) organizatiei IREX, ica de la demararea programului RTR. Aceasta etapa de acordare a ajutoarelor nerambursabile a fost luata i calcul de la initierea proiectului „intoarcerea i Rominia”, dar s-a asteptat imbogatirea bazei de date RTR. Logica acestei aminari este simpla. Cu cit e mai mare numarul celor care se pot iscrie i concurs, cu atit competitia devine mai strinsa si cresc sansele de reusita ale celor mai bune cereri de acordare a granturilor.
Formularele se completeaza i limba engleza. Candidatii care doresc sa intre i competitie va trebui sa raspunda la toate itrebarile continute de chestionar. Cererile cu raspunsuri incomplete nu se vor lua i considerare. in coltul din dreapta sus al fiecarei foi trebuie sa figureze numele candidatului. Originalul formularului, impreuna cu trei copii, se depune la biroul IREX din Bucuresti. Pentru siguranta, pe linga copii ale documentului, cererile se pot trimite si prin e-mail, la adresa return@itcnet.ro. Nu se accepta formulare trimise prin fax.
Granturile nu sunt venituri impozabile
Conform Ordonantei nr. 73/1999, granturile oferite persoanelor fizice de catre organizatii neguvernamentale nu sunt venituri impozabile, acestea putind intra fie i sfera sponsorizarilor sau mecenatului (art. 5, lit. g), fie i cea a burselor (art. 5, lit. l). Cistigatorii ajutoarelor nerambursabile vor achita isa, comisioanele bancare percepute pentru transferul banilor i conturile personale. Candidatii pot include i cererea de acordare a grantului o antecalculatie a acestor cheltuieli i functie de suma pentru care opteaza, si au posibilitatea de a cere o decontare.
Toate solicitarile care satisfac cerintele de iscriere i competitie vor fi analizate si evaluate de un comitet de selectie binational, desemnat de IREX sub supravegherea USAID. Componenta acestui comitet se va definitiva pina la 1 noiembrie 2000, data limita de depunere a cererilor. Pina i acest moment, reprezentantii IREX i Rominia s-au gindit la urmatoarea echipa: reprezentanti ai USAID, un reprezentant al Ambasadei SUA i Rominia, imputerniciti ai organizatiilor neguvernamentale rominesti si ai mediului de afaceri private din tara, precum si bursieri americani aflati pe teritoriul rominesc.
in procesul de selectie va conta cel mai mult masura i care acordarea grantului pentru scopurile descrise de candidat i cererea proprie il va ajuta pe proaspatul revenit i tara. Cu cit propunerea de folosire a grantului este mai fezabila, cu atit se maresc sansele de acordare.
Daca doritorii au experienta si/ori au iregistrat succese anterioare i activitati similare celei pentru care solicita ajutorul financiar, se pot considera cu un pas mai aproape de succes. Un alt avantaj de partea candidatilor ar fi o implicare anterioara itr-una din activitatile RTR.
Cererile se vor analiza i perioada noiembrie-decembrie 2000, iar cistigatorii vor fi anuntati la jumatatea ultimei luni a acestui an.
O mie de dolari pentru bursierii itorsi i tara
30 septembrie 2000, 12:00
Ultima modificare în 30 septembrie 2000, 15:00
Noul program de acordare a granturilor (ajutoare financiare nerambursabile) a fost gindit pentru a-i ajuta pe rominii care se itorc de la studii i strainatate. Rolul grantului este fie de a-i completa celui revenit de la studii salariul pe care acesta il primeste i urma unei activitati i care s-a implicat din momentul reitoarcerii i tara, fie de a-l ajuta i pornirea sau sustinerea unui demers propriu. Altfel spus, cistigatorii vor putea sa foloseasca banii primiti pentru cautarea unui loc de mun
Etichete: arhiva,
tara
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook