Mark Mobius a ajuns să cunoască tot mai bine România şi economia locală de când Franklin Templeton administrează Fondul Proprietatea. În ultima postare pe blogul său, Mobius se dovedeşte un ambasador de onoare al României şi subliniază câteva aspecte dătătoare de mari speranţe pentru români.
El evocă faptul că România a făcut progrese majore prin implementarea reformelor recomandate de FMI, chiar dacă acestea nu au fost deloc uşoare pentru populaţie. În plus, spune că dacă vom continua reformele şi vom face privatizările anunţate am putea avea una din cele mai mari creşteri economice din UE.
„Reforma şi schimbarea nu sunt întotdeauna un proces lin sau uşor, pentru că ideile vechi cu radacini adânci au nevoie de timp pentru a fi replantate. Pe frontul economic, recesiunea din zona Euro a lovit România, dar este aşteptată o creştere pozitivă anul acesta (previziunea FMI este de 1,6% şi diferiţi analişti aşteaptă o îmbunătăţire în 2014).
Banca centrală a României şi-a făcut treaba în a ajuta la stimularea creşterii, reducând rata de referinţă până la nivelul istoric de 5% în iulie, ceea ce ar putea ajuta afacerile. Trebuie subliniat în mod special că Romania a fost una dintre cele mai de succes ţări în implementarea reformelor macroeconomice recomandate de FMI după criza financiară din 2008, în ciuda diferitelor provocări care însoţesc de obicei măsurile de reformă. Ţara a reuşit să-şi reducă semnificativ deficitul bugetar până la sub 3% în 2012, iar contul curent a înregistrat un surplus până acum în 2013.
Este încurajator şi faptul că guvernul nu are de gând să încetinească ritmul progresului şi urmăreşte să încheie un nou acord stand-by cu FMI pentru a continua necesarele reforme structurale, inclusiv cele privind companiile de stat. Dacă va avea succes, credem că România ar putea deveni una dintre economiile cu cea mai rapidă creştere din UE. Cheia este, bineînţeles, abilitatea guvernului ţării de a implementa reformele necesare”, spune Mark Mobius.
De asemenea, pentru a fi atractivă pentru investiţii străine, fără de care nu se prea poate dezvolta, guvernul trebuie să privatizeze prin bursă mai multe companii de stat şi astfel să dezvolte şi piaţa de capital.
„Deşi recunoaştem eforturile constante ale autorităţilor de a stabiliza indicatorii macroeconomici ai ţării, credem că România încă are nevoie de reforme pentru a rămâne competitivă şi a reaprinde creşterea economică. Din punctul nostru de vedere, sunt necesare mai multe privatizări, pentru că statul încă menţine participaţii majoritare în multe sectoare economice care au nevoie de investiţii ce nu se pot finanţa doar prin bugetul statului.
Un alt pas important pentru a întări competitivitatea României este un robust program de oferte publice iniţiale care ar trebui sa ajute la sprijinirea pieţelor locale de capital, slab dezvoltate, şi să ofere finanţare pentru investiţiile necesare. În acelaşi timp, continuarea reformelor structurale şi restructurarea companiilor de stat este esenţială pentru consolidarea rezultatelor obţinute până acum, ceea ce credem că va ajuta la poziţionarea României ca o destinaţie atractivă pentru investiţii străine.”, scrie Mobius.