Perla fondurilor închise de investiţii din România, Fondul Proprietatea, cu active de patru miliarde de euro, atrage atenţia celor mai mari instituţii financiare din lume, care îşi doresc să îi devină administratori.

După ani de amânări, Fondul Proprietatea a ajuns în faza alegerii administratorului, adică a instituţiei care să managerieze cele aproximativ patru miliarde de euro în active la diferite societăţi autohtone. Deocamdată, a fost încheiată etapa declarării intenţiei de a participa la licitaţia care va stabili administratorul, etapă care a adunat 28 de scrisori de intenţie din partea celor mai mari companii de asset management din lume.

Alegerea propriu-zisă a administratorului va avea loc spre sfårşitul anului, în perioada noiembrie-decembrie, conform calendarului stabilit pentru listarea Fondului. Bineînţeles, în cazul în care nu mai apar alte amånări, asemănătoare celor din ultimii ani. De altfel, nici măcar metoda de stabilire a administratorului nu este încă pusă la punct, urmånd a fi licitaţie sau dialog competitiv. Caietul de sarcini va fi elaborat în cursul acestei luni pe baza informaţiilor din scrisorile de intenţie de către experţii Fondului împreună cu consultantul financiar Schroders Investment Management şi comisia condusă de Sebastian Vlădescu. Condiţiile ce trebuie îndeplinite de administrator pot varia de la împărţirea pe sectoare economice, ceea ce ar putea implica alegerea mai multor administratori, pånă la necesitatea existenţei unei divizii de investiţii în private equity. „Cea mai bună variantă va fi stabilită de echipa care va elabora caietul de sarcini. Scrisorile de intenţie oferă cea mai bună imagine a aşteptărilor celor interesaţi de administrare“, spune Dana Lulache, director general al Fondului Proprietatea.

Comision de circa 40 de milioane de euro

119-17404-31bursa32.jpgAdministrarea unor active în valoare de patru miliarde de euro înseamnă venituri substanţiale pentru societatea care va cåştiga licitaţia. Mărimea comisionului de administrare este încă o necunoscută a caietului de sarcini. Cel mai probabil, însă, comisionul va fi negociat cu viitorul manager de fond şi va avea o valoare apropiată de cea a pieţei, conform declaraţiilor directorului general. „Comisionul comercial pentru administrarea unui fond este între 1% şi 2%. Pentru Fondul Proprietatea, ar putea fi chiar mai mic de 1%, din cauza mărimii activelor, însă acest lucru va fi stabilit prin caietul de sarcini“, spune Lulache.

Fără a lua în considerare eventualele comisioane suplimentare, cum ar fi cel pentru performanţă, suma pe care o va încasa viitorul administrator se va situa în jurul valorii de 40 de milioane de euro anual. Aceasta în condiţiile în care profitul Fondului din prima jumătate a anului s-a ridicat la 319 milioane lei (circa 87 milioane euro), conform rezultatelor preliminare.

Printre societăţile care s-au anunţat pentru administrare se găsesc cele mai mari instituţii financiare din lume. Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Europa, HSBC Bank, a treia bancă din lume după valoarea activelor, UBS Global, cea mai mare bancă din Elveţia, Goldman Sachs, cea mai mare bancă de investiţii din SUA, Morgan Stanley Investment Management, Royal Bank of Scotland, BNP Paribas, Barclays Capital, Credit Suisse, JP Morgan, Stellar Asset Management în asociere cu Julius Baer sunt doar cåteva dintre numele de pe lista doritorilor.

În condiţiile actualei crize financiare, în care aproape toate instituţiile financiare din lume au înregistrat pierderi de ordinul sutelor de milioane de euro, obţinerea în administrare a unor active de patru miliarde de euro poate reprezenta o gură de oxigen. Dacă în prezent profitul obţinut de Fond a urcat pånă la 87 milioane de euro, fără o administrare activă a portofoliului, cåştigul va fi mult mai mare odată cu utilizarea tuturor resurselor disponibile. Cea mai mare parte a veniturilor au fost obţinute din dividendele aferente participaţiilor (dividendele de la SNP Petrom au reprezentat 64% din valoarea veniturilor) şi din dobånzile bancare (Fondul deţine depozite în valoare de peste 850 milioane lei). Resurse care vor ajunge în administrarea viitorului manager de fond.

«Cred că vom putea respecta calendarul pentru alegerea administratorului de fond, cu data limita decembrie 2008. Respectarea calendarului nu depinde numai de noi, ci şi de deciziile Guvernului.»
Dana Lulache, director general al Fondului Proprietatea

319 mil. lei este profitul obţinut de Fondul Proprietatea în primul semestru al anului, reprezentånd dividende ale participaţiilor şi dobånzi din depozitele bancare.