Clujenii, terorizați de insecte. Sunt imune la substanțele chimice. Ce pot face oamenii
Din cauza zilelor călduroase de vară, clujenii sunt terorizați de noi insecte, numite ploșnițe dantelate. Acestea mai poartă numele și de tigri din cauza modelului pe care îl au pe aripi.
Cercetătorul Adrian Ruicănescu spune, pentru știridecluj.ro, că acest tip de ploșniță vine din America de Nord și că au fost aduse în Europa în mod neintenționat.
„Deja există o isterie apropo de ploșnițele dantelate, numite hilar de unii „tigri”. Sunt insecte mici, aparținând ordinului Hemiptera. Este vorba de 2 specii, originare din America de Nord, care au fost aduse accidental în Europa odată cu plante ornamentale.”, spune cercetătorul.
Acesta a mai precizat că în locul lor de proveniență, înmulțirea insectelor este controlată de natură și de alți factori, precum bacterii și virusuri.
„În propriul lor ecosistem, au evoluat împreună cu alte insecte, plus bacterii și virusuri, care controlează și mențin aceste populații în limite normale. În noile areale, aceste insecte nu au dușmanii proprii, astfel populația nu este ținută sub control. În general, natura reglează lucrurile, dar în ritmul ei”, explică cercetătorul.
Nu pot fi exterminate cu substanțe chimice
În ceea ce privește modul de exterminare al acestora, ploșnițele dantelate sunt imune la substanțele chimice. El spune că dacă oamenii vor să rezolve această problemă cu substanțe chimice, este posibil să omoare restul insectelor care s-ar putea hrăni cu ploșnițele dantelate.
„Dacă intervenim, cu substanțe chimice, nu facem altceva decât să „zădărnicim” apariția sau adaptarea unor specii autohtone, care ar putea să găsească aceste ploșnițe ca sursă de hrană. Acestea pot fi doar mici păianjeni sau mici viespi, cum este cea din fotografie. „Dantela” care se vede pe aceste insecte, este formată din excrescențe lamelare în care se găsesc celule secretoare de ceară, deci majoritatea substanțelor chimice nu le afectează, dar vor afecta celelalte insecte care s-ar putea adapta și deveni inamicii acestor ploșnițe”, mai spune cercetătorul.
Sunt atrase de hainele deschise la culoare
Adrian Ruicănescu, cercetător la Institutul de Cercetări Biologice din Cluj-Napoca, a mai spus că oamenii trebuie să știe că acestea trag la culorile deschise.
„Întâmplător, în zilele foarte calde, aceste insecte sunt foarte active, zboară pentru a se răspândi pe alți arbori, iar mai ales, dacă suntem îmbrăcați în culori deschise, le atragem și ne pot pișca.”, spune el.
Acesta a mai spus că pișcătura acestor insecte se aseamănă cu cea de urzică și să există posibilitatea ca unii oameni să dezvolte alergii.
„În mod normal, oamenii nu ar trebui să se simtă îngrijorați, pișcăturile sunt ca și înțepăturile de urzică. Dacă folosesc un unguent cu antihistaminice, nu mai simt nimic. Dacă cumva fac alergii, atunci e bine să evite să iasă din casă în orele toride din zi.”, spune acesta.
Cercetătorul a mai spus că acest tip de ploșniță este activă în perioada zilei, când este foarte cald, motiv pentru care acesta este momentul când crește numărul de pișcături. El recomandă oamenilor să iasă afară seara, când este mai răcoare, pentru a evita pișcăturile.
Nu se poate face nimic cu privire la ele
Medicul a precizat că este întrebat des ce se poate face cu privire la aceste insecte. Din păcate, spun el, nu se poate face absolut nimic.
„Am tot primit întrebarea ce se poate face. Nimic! Așa cum, după un atac „devastator” al moliei-miniere-a-castanului-sălbatic (Cameraria ohridella) în anii următori, populațiile acesteia s-au reglat, sperăm că și populațiile de ploșnițe dantelate se vor regla. Cea mai bună măsură este să lăsăm Natura să rezolve. Și să sperăm că o va face. Oricum, orice altă acțiune nu va face altceva decât să amplifice dezastrul.”, spune acesta pentru sursa anterior citată.
Sursă foto: Dreamstime