O molimă mortală amenință omenirea. O nouă pandemie ar putea exploda

pandemie superpandemia

SURSA FOTO: Dreamstime

Omenirea ar putea uita de Covid-19 mai repede decât se crede! Amenințarea unei pandemii cu adevărat mortale planează la orizont, după ce oamenii de știință au făcut o descoperire cu adevărat îngrijorătoare legată de bacteria care provoacă ciuma.

  1. Omenirea ar putea uita de Covid-19 mai repede decât se crede! A fost descoperită o tulpină rezistentă la antibiotice și care se transmite de la om la om a bacteriei care provoacă ciuma.

Ciuma este considerată una dintre cele mai vechi și mortale boli cu care s-a confruntat omenirea.

Omenirea ar putea uita de Covid-19 mai repede decât se crede! Îngrijorări legate de Moartea Neagră

Cercetătorii au raportat descoperirea primei tulpini rezistente la antibiotice a Yersinia pestis, bacteria care cauzează ciuma, care poate să se răspândească de la o om la om, relatează IFL Science, potrivit hotnews.ro.

Potrivit unui studiu publicat în revista Clinical Infectious Diseases, specimene ale bacteriei au fost ridicate în 2013 în timpul unui focar de ciumă pneumonică din districtul Faratsiho din Madagascar.

Folosind mostre de la acest focar, oamenii de știință de la Universitatea din Nordul Arizonei și Institutul Pasteur din Madagascar au analizat recent tulpina și au confirmat că este rezistentă la streptomicină, un antibiotic folosit pe scară largă și considerat „medicamentul de ales” când vine vorba de tratarea ciumei.

Însă mai important, ei au arătat că această tulpină a ciumei se poate transmite direct de la o persoană la alta.

Se crede că în total 22 de persoane au fost infectate în timpul focarului din Madagascar, 3 dintre acestea pierzându-și viața. Cercetătorii afirmă de asemenea că multe din celelalte 19 persoane infectate au contractat bacteria în timpul ritualurilor funerare pentru cele 3 victime.

Bacterie rezistentă la 8 antibiotice

„Am stabilit pentru prima dată că tulpini rezistente la antibiotice ale Yersinia pestis pot fi transmise de la o persoană la alta”, afirmă profesorul Dave Wagner de la Institutul de Cercetare a Patogenilor și Microbiomului din cadrul Universității de Nord din Arizona.

„Tulpina din acest focar este rezistentă față de streptomicină datorită unui punct de mutație spontan însă ea este susceptibilă la numeroase alte antibiotice, printre care și cotrimoxazolul”, explică acesta.

Din fericire, cele 19 persoane care au supraviețuit infecției au fost tratate cu cotrimoxazol pe lângă streptomicină și toate au supraviețui.

Tulpini ale ciumei rezistente la antibiotice au fost descoperite și anterior.

De exemplu, cercetătorii au raportat în 2017 cazul unui băiat în vârstă de 16 ani din Madagascar care a fost infectat cu o tulpină a Yersinia pestis rezistentă la 8 antibiotice folosite pentru tratarea infecției, printre care și streptomicina.

Ciuma pneumonică este considerată mai contagioasă

Însă aceasta este prima dată când cercetătorii au descoperit o răspândire de la persoană la persoană a unei tulpini rezistente a Yersinia pestis.

Ciuma este considerată una dintre cele mai vechi și mortale boli cu care s-a confruntat omenirea, printre cele mai sângeroase episoade din istoria sa numărându-se „Moartea Neagră”, pandemia care a ucis până la 50 de milioane de persoane în Eurasia și Africa de Nord în secolul XIV.

Boala are 3 forme: bubonică, pneumonică și septicemică.

Ciuma bubonică este cea mai întâlnită formă și este cel mai adesea transmisă la oameni prin mușcăturile de purice. Dacă nu este tratată ea se poate agrava, ajungând la forma pneumonică care de regulă este letală fără îngrijiri medicale.

Ciuma pneumonică este de asemenea considerată mai contagioasă și se poate răspândi prin aerosoli.

Ciuma încă infectează sute de persoane în fiecare an, preponderent în zonele rurale ale Asiei și Africii. Deși rare în țările dezvoltate, unele cazuri apar ocazional în America de Nord, cel mai adesea în zonele izolate din vestul SUA.

Sursa foto: Dreamstime.