Un vas şi cei doisprezece membri ai echipajului sunt considerați dispăruți în Marea Neagră, lângă coasta de nord-vest a Turciei, în urma unei furtuni puternice, conform declarațiilor autorităților turcești transmise duminică prin intermediul AFP.
Nava Kafkametler, sub pavilion turcesc, a emis un semnal de urgență astăzi la 10:29 (…) Încercările noastre de a intra în contact cu navă și echipajul său au rămas fără răspuns”, a anunțat Direcția Generală pentru Afaceri Maritime, o agenție de stat turcă subordonată Ministerului Transporturilor.
Ultimul semnal al navei a fost recepționat în apropierea orașului Eregli, în nord-vestul Turciei.
„Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, accesul la locul unde se află navă sau stabilirea unui contact vizual apropiat sunt în prezent imposibile. Operațiunile de căutare și salvare cu vehicule aeriene și maritime vor fi declanșate imediat ce condițiile meteorologice o vor permite”, a adăugat Direcția Generală pentru Afaceri Maritime.
La bordul navei de marfă care transporta ferosiliciu din portul Temriuk din Rusia către Aliaga din Turcia se află un echipaj format din doisprezece marinari.
În ultima lor comunicare cu autoritățile turce, căpitanul a menționat că nava se deplasează pe derivă către un dig în apropierea coastei Eregli.
Vânturi puternice și furtuni au afectat duminică mai multe zone din Turcia, în special în nord-vest.
De asemenea, o altă navă, sub pavilionul Camerunului, s-a rupt în două din cauza valurilor violente în Eregli, după ce întregul echipaj a fost evacuat în siguranță.
Vântul puternic și ploile au cauzat inundații și pagube în Sile și Garipce, două orașe de coastă de la Marea Neagră, în apropierea Istanbulului, fără să fie înregistrate victime sau răniți.
Furtuna a scufundat câteva bărci şi un velier în portul Tomis
Locuitorii din Constanța au ieșit duminică la plimbare pe faleza Cazinoului și în portul Tomis pentru a imortaliza marea agitată, chiar dacă orașul rămâne sub avertismentul de vânt de intensitate medie. În zona portuară turistică, furtuna a dus la scufundarea câtorva bărci și a unui velier.
Locuitorii din Constanța s-au pregătit cu haine de iarnă și au ieșit pe faleza Cazinoului. Au înfruntat un vânt puternic și temperaturi scăzute, cu termometrul indicând un singur grad Celsius, totul pentru a captura imagini sau înregistrări video ale mării agitate.
Cei care nu erau pregătiți pentru această aventură opreau mașinile în portul turistic Tomis sau în apropiere și surprindeau din interiorul autoturismelor valurile care uneori depășeau digul.