O navă de război a Statelor Unite a traversat strâmtorile turceşti spre Marea Neagră

Este vorba despre distrugătorul USS Laboon, care a traversat strâmtoarea Dardanele şi apoi strâmtoarea Bosfor spre Marea Neagră, potrivit informațiilor transmise de lefigaro.fr

De asemenea, nava americană a fost însoţită de o echipă a Gărzi de Coastă turceşti în timpul traversării Bosforului, operațiune ce a durat aproape două ore.

Convenţia de la Montreux din 1936

Aminitim că Statele Unite renunţase la jumătatea lunii aprilie să desfăşoare două nave de război în Marea Neagră prin strâmtorile turceşti, în plină tensiune între Ucraina şi Rusia, conform sursei menționate.

Convenţia de la Montreux din 1936, care guvernează traficul în strâmtorile turceşti, obligă ţările care nu se învecinează cu Marea Neagră să anunţe cu 15 zile înainte despre intenţia de a intra în apele Mării Negre. Trebuie menționat că actul respectiv precizează că navele de război ale statelor straine nu pot fi mai mari de 15.000 de tone şi nu pot sta mai mult de 21 de zile în apele Mării Negre.

În cât timp ajunge o rachetă NATO din Ucraina până în Rusia?

Anterior, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a oferit un interviu pentru postul de televiziune „Rossia 24” în care a vorbit despre extinderea Alianței Nord-Atlantice, făcând referire și la posibilitatea ca Ucraina să devină membră a NATO.

Președintele rus a declarat că Rusia poate avea „linii roșii” când vine vorba despre extinderea Alianței Nord-Atlantice. Liderul de la Kremlin este de părere că apropierea NATO de Rusia nu este întâmplătoare, ci făcută cu un scop precis.

„Să ne imaginăm că Ucraina va deveni membră NATO. Timpul de zbor de la Harkov, să spunem, sau, nu știu, din Dnepropetrovsk, până în partea centrală a Rusiei, până la Moscova, se reduce până la șapte-zece minute. Este asta pentru noi o linie roșie sau nu?”, a spus Putin.

Sursă foto: Dreamstime