YÜK GEMİSİ KARAYA OTURDU
Ukrayna’dan İstanbul’a seyir halinde olan MKK-1 isimli yük gemisi, dümen arızası nedeniyle karaya oturdu. İstanbul Boğazı’ndaki gemi trafiği askıya alındı. pic.twitter.com/w1WncGlOIs
— Takvim (@takvim) January 16, 2023
Nava era înregistrată sub pavilion Palau și a eșuat luni dimineață, pe data de 16 ianuarie, la Acarburnu, la capătul nordic al strâmtorii, în timp ce se îndrepta spre sud.
Aceasta plecase din portul ucrainean Pivdenni și se îndrepta spre portul turcesc Mersin din Marea Mediterană.
Nu au fost raportate avarii
La fața locului au fost trimise mai multe remorchere, pentru a oferi asistență ambarcațiunii.
Televiziunea turcă Takvim a transmis imagini în care se vede cum partea din față a navei, care transporta 13.000 de tone de mazăre, este blocată în apropierea coastei de pe partea asiatică a strâmtorii Bosfor.
Nu s-au raportat pagube sau avarii.
Peste 15.000 de tone de cereale au fost transportate de sute de nave prin Marea Neagră
La finalul lui 2022, ministrul turc al Transporturilor și Infrastructurii, Adil Karaismailoğlu, a transmis că peste 15 milioane de tone de cereale au fost transportate de sute de nave prin Marea Neagră, în cadrul acordului de export de cereale de la Istanbul.
„Cantitatea totală de marfă transportată a depășit 15 milioane 80.000 de tone”, a transmis acesta într-o declarație scrisă, precizând că 585 de nave încărcate cu cereale au părăsit până duminică porturile ucrainene din orașele Odesa, Chornomorsk și Yuzhne.
„Aproximativ 13 tipuri diferite de cereale, inclusiv orz, grâu, soia, făină de floarea-soarelui, tărâțe de grâu, mazăre, semințe de floarea-soarelui, alimente mixte procesate, sfeclă de zahăr, ulei de floarea-soarelui, semințe de canola, porumb și ulei de soia au fost transportate cu navele”, a spus Karaismailoğlu.
Potrivit acestuia, 200 din cele 585 sunt nave sub pavilion turcesc, deținute sau operate, în timp ce 171 din totalul navelor își aduc încărcătura în porturile turcești.
„15% din încărcătura totală a ajuns în Turcia. 12% din încărcătură a fost transportată în Africa, 29% în Asia și 44% în Europa”, a mai spus Karaismailoğlu, adăugând că majoritatea încărcăturii a fost transportată în Spania, cu aproape 2,9 milioane de tone, urmată de Turcia cu peste 2,2 milioane de tone și China cu peste 2,1 milioane de tone.
În iulie 2022, Turcia, ONU, Rusia și Ucraina au semnat un acord la Istanbul pentru reluarea exporturilor de cereale din trei porturi ucrainene de la Marea Neagră, care au fost suspendate odată cu războiului dintre Rusia și Ucraina în luna februarie.