O nouă amendă pentru români. S-a dat lege în România, dar zeci de persoane o încalcă

bani

SURSA FOTO: Dreamstime

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a discutat din nou despre problema urșilor din România. Oficialul spune că sunt numeroși români care încă hrănesc animalele sălbatice, deși este ilegal.

Se dau amenzi pentru românii care hrănesc urșii

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat recent în cadrul emisiunii „LIVE cu Alexandru Rotaru” de la Digi24 că problema urșilor hrăniți de turiști pe drumurile naționale din România, în special pe Transfăgărășan, devine din ce în ce mai gravă.

Conform ministrului, autoritățile aplică săptămânal zeci de amenzi persoanelor care, ignorând riscurile, aleg să se oprească pentru a hrăni urșii, contribuind astfel la îndepărtarea acestora de habitatul natural și creșterea riscului de incidente periculoase.

SURSA FOTO: Facebook, Mircea Fechet

Hrănirea urșilor: O practică ilegală cu consecințe grave

Deși mulți turiști pot considera că oferirea de hrană animalelor sălbatice este un gest inofensiv, această practică este ilegală și extrem de periculoasă.

Hrănirea urșilor îi învață pe aceștia să asocieze prezența oamenilor cu sursele de hrană ușor accesibile, ceea ce duce la creșterea numărului de incidente între oameni și animale.

Un recent incident relatat de ministrul Mediului ilustrează riscurile, când un turist s-a apropiat nejustificat de mult de un urs, riscând să fie rănit.

Pe lângă pericolele imediate pentru cei care intră în contact cu urșii, această practică afectează și comportamentul natural al animalelor, care tind să părăsească pădurile și să se apropie tot mai des de comunitățile umane în căutarea hranei.

”Să știți, că pe Transfăgărașan, în fiecare săptămână amendăm zeci de persoane, pentru să se opresc și hrănesc urșii. Același lucru se întâmplă și pe alte drumuri naționale din România. Recunoscute pentru urșii cu care te poți întâlni acolo.

Hrănirea urșilor este ilegală.

De curând, un urs a fost aproape să rănească un turist care s-a apropiat nejustificat de mult.”, spune el.

Urs/SURSA FOTO: Dreamstime

426 de urși urmează să fie împușcați

Pentru a controla numărul de urși și a reduce incidentele dintre aceștia și oameni, Parlamentul României a aprobat recent o lege prin care se permite împușcarea unui număr de 426 de urși în acest an, în baza unei așa-numite „cote de prevenție”.

Conform acestei legi, fiecare fond de vânătoare din România care are urși pe teritoriul său va trebui să împuște între unul și trei urși.

Mircea Fechet subliniază că această măsură ar trebui să fie aplicată în special în cazul urșilor-problemă, adică al acelora care atacă gospodăriile oamenilor sau care devin agresivi și se apropie de comunități.

”Printr-o lege, Parlamentul României a dispus ca anul acesta să se împuște 426 de urși, din așa-numita cotă de prevenție.

Cu alte cuvinte, toate fondurile de vânătoare care au urși, urmează să recolteze unii dintre ei. De fapt, îi împușcă, unul, maxim trei în fiecare fond de vânătoare”, continuă el.

Deși legea prevede clar reducerea numărului de urși prin împușcare, modul în care aceasta va fi pusă în aplicare ridică întrebări. Îngrijorările legate de conservarea biodiversității și protecția faunei sălbatice rămân o temă sensibilă în România, o țară recunoscută pentru populația sa de urși bruni.

”Aștept și eu să văd cum va fi pusă în aplicare această lege. Dacă tot a dat Parlamentul legea, ar trebui să începem cu urșii-problemă, care atacă gospodăriile oamenilor, cu urșii agresivi, sau cei care ajung în comunități, pentru că așa vom reduce numărul de accidente”, a precizat acesta.