Apariția rachetelor hipersonice ar putea schimba jocul strategic. Îngrijorările au început să fie resimțite la nivel înalt, iar presa internațională prevede pierderi uriașe. Care este cel mai sumbru scenariu?
Cotidianul francez Le Figaro a scris un articol detaliat despre impactul pe care rachetele hipersonice deținute de Rusia le-ar putea avea la nivel înalt. Ele sunt dezvoltate într-un mod alert și ar putea descuraja orice fel de agresor, scrie sursa citată.
Totodată, cotidianul mai scrie că inclusiv Rusia ar putea fi în pericol având în vedere riscul armelor pe care le produce.
”Această armă s-ar putea dovedi periculoasă chiar și pentru proprietarul ei: riscul unui atac lansat dintr-o neînțelegere crește pe măsură ce se reduce timpul de gândire”, scrie cotidianul francez Le Figaro.
Cei de la Le Figaro propun un exercițiu de imaginație. O rachetă poate ajunge într-o oră în orice punct al lumii, fără a putea fi detectată de radare și totodată se poate strecura și printre sistemele de apărare aeriană.
”Hipervelocitatea” sau capacitatea de a zbura cu o viteză de șase ori mai mare decât viteza sunetului, sau chiar de 20 de ori mai mare, va bulversa echilibrele militare. Totodată, potrivit sursei citate, această tehnologie de cotitură face parte din Graalul militar, iar ”toate armatele lumii visează să pună mâna pe el. Sau măcar de a da de înțeles acest lucru”.
Cotidianul francez scrie că Rusia nu este singura care amenință globul. În primă fază, la finele lunii septembrie, Coreea de Nord susținea că a testat o astfel de rachetă hipersonică. Ulterior, la începutul lunii octombrie, Rusia anunța și ea că a efectuat două lansări experimentale cu rachetele sale hipersonice de croazieră ”Țirkon” (Zircon) de la bordul unui submarin aflat în submersie.
Problema rachetelor hipersonice
Un lucru este însă mai deosebit și anume hipervelocitatea. În acest sens, Moscova este cu un pas înaintea concurenților săi. Sursa citată amintește că începând din 2019, Kremlinul făcea reclamă planorului hipersonic ”Avangard”, prezentat ca o ”super-armă” capabilă să doboare ținta cu o viteză de 27 Mach.
Totodată, Le Figaro mai scrie că ”toate armatele care intenționează să influențeze mersul evenimentelor din lume au început să dezvolte tehnologii hipersonice”. Un exemplu este situația din China, unde există racheta de croazieră supersonică DF-100 și planorul hipersonic DF-17.
În același timp în Franța va avea loc zborul demonstrativ al planorului hipersonic V-MAX, dezvoltat de compania ArianeGroup. Israelul, India sau Japonia întreprind studii similare.
Le Figaro susține că problema este alta. Conform unui ofițer de rang superior care a preferat să rămână anonim, ”problema este cum oprești o rachetă de foarte mare viteză”.
Mai exact, se pare că bipervelocitatea creează noi probleme pentru sistemele de apărare și pentru procesele de conducere și adoptarea de decizii, care trebuie, la rândul lor, accelerate. În acest context, pentru a contracara sistemele de anti-rachetă americane, Rusia a trecut la dezvoltarea unor astfel de tehnologii, subliniază cotidianul francez.