O nouă molimă face ravagii atât în România cât și în restul țărilor de pe glob. Este mult mai gravă decât noul coronavirus și are un impact mortal asupra oamenilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la acest lucru.
Pe lângă coronavirus, o altă molimă face ravagii în lume. Este vorba despre poluare, care s-a amplificat în ultimii ani. După lungi cercetări, specialiștii din domeniu au constatat că există dovezi clare cu privire la o legătură dintre expunerea, chiar și pe termen scurt, la particule precum PM10 și la dioxidul de azot.
Mai exact, persoanele care stau în zone poluate prezintă un risc mai mare în a face atac de cord.
Cercetătorii au studiat 151.600 de cazuri de deces prin atac de cord care au avut loc în provincia chineză Hubei în perioada 2013-2018. Rezultatele, publicate în revista Colegiului American de Cardiologie, confirmă impactul negativ al poluării asupra sănătății cardiovasculare.
De asemenea, într-un editorial care însoțește studiul, un reputat cardiolog din Statele Unite a arătat că, dacă aceste emisii produse de arderea combustibililor fosili ar fi eliminate, ar putea fi salvate 3,6 milioane de vieți în anul următor.
În același timp, în urmă cu doar câteva zile, patru mari organizații pentru sănătate cardiovasculară au lansat un apel comun prin care cer autorităților să ia măsuri pentru a atenua impactul poluării asupra sănătății populației.
Multe studii au evidențiat că poluarea aerului crește atât riscul de infarct miocardic, cât și de accident vascular cerebral, de diabet și boli respiratorii, ba chiar și de Alzheimer.
9 milioane de decese pe an
Noua molimă a stârnit și interesul medicilor din România. Medicul cardiolog Silviu Stanciu de la Spitalul Militar a venit și el cu o serie de precizări în acest context. Potrivit acestuia, inhalarea acestor particule este periculoasă pentru sistemul cardiovascular.
„Există numeroase studii care arată legătura între cantitatea de particule din atmosferă și riscul de apariție a infarctului miocardic și de dezvoltare a accidentelor vasculare. Practic, se crede în momentul de față că poluarea din aceste particule poate fi considerată un risc alături de factori tradiționali precum creșterea colesterolului, hipertensiunea arterială, fumat, diabet zaharat”, a spus el.
Totodată, el a mai precizat că statistica la nivel mondial arată că poluarea și decesul au o legătură destul de clară.
„Poluarea ucide foarte mult și, dacă e să ne uităm pe statistici la nivel mondial, există o legătură strânsă între poluare și deces. Aproximativ 9 milioane de decese pe an pot fi atribuite poluării excesive”, a adăugat medicul.
Sursa foto: INQUAM Photos, Alex Nicodim