Conform informațiilor recente, Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a verificat situația forajelor incluse în contract, care până acum au atins peste 3.000 de metri liniari, utilizând cinci echipamente de foraj mobilizate în județul Covasna, în zona orașului Târgu Secuiesc.

Noua autostradă va traversa județele Brașov, Covasna și Bacău

Autostrada A13, cu o lungime estimată de 162,5 kilometri, va traversa județele Brașov, Covasna și Bacău, fiind parte integrantă a coridorului de conectivitate „Carpatia” și inclusă în Planul Investițional al României 2021-2030. Durata alocată pentru finalizarea studiului de fezabilitate este de 24 de luni, calculată de la începutul activității, planificat pentru septembrie 2024. Contractul atribuit companiei Consitrans SRL, cu o valoare de 81 de milioane lei fără TVA, presupune predarea următoarelor documente esențiale:

  • Studiu și proiect geotehnic;
  • Studiu topografic;
  • Studiu arheologic;
  • Documentația de mediu, inclusiv Acordul de Mediu;
  • Studiul de fezabilitate finalizat.

În zona localității Hărman din județul Brașov, autoritățile au ridicat problema reevaluării traseului. CNIR colaborează cu instituțiile relevante și autoritățile locale pentru a identifica soluții și corecții necesare, urmând să prezinte propuneri detaliate odată ce situația va fi clarificată.

„Compania Naţională de Investiţii Rutiere verifică, astăzi, situaţia forajelor geotehnice incluse în contractul pentru finalizarea Studiului de Fezabilitate al Autostrăzii A13 Braşov-Bacău”, a informat CNIR într-un comunicat.

Compania Națională de Investiții Rutiere a oferit mai multe informații.

masini trafic autostrada soferi
SURSA FOTO: Dreamstime

A13 va oferi legături importante între regiunile traversate, conectându-se cu alte proiecte de infrastructură strategică

Autostrada A13 va oferi legături importante între regiunile traversate, conectându-se cu alte proiecte de infrastructură strategică. În zona Codlea, traseul se va interconecta cu viitoarea Autostradă Sibiu-Făgăraș-Brașov printr-un nod de mare viteză, iar în Bacău, la Răcăciuni, va asigura legătura cu Autostrada Moldovei A7.

Proiectul Autostrăzii A13 este vital pentru îmbunătățirea conectivității între regiunile centrale și estice ale României, contribuind la dezvoltarea economică și la facilitarea transportului de mărfuri și persoane.

„Echipa CNIR a monitorizat lucrările din zona oraşului Târgu Secuiesc, judeţul Covasna”, a conchis Compania Națională de Investiții Rutiere.

Stadiul lucrărilor este acesta:

– Pentru realizarea studiului geotehnic sunt mobilizate cinci utilaje de foraj;

– Prestatorul a efectuat peste 3.000 de metri liniari de foraje geotehnice;

– Toate cele 5 echipamente sunt localizate, în prezent, judeţul Covasna.