O nouă autostradă în România. Pentru acest proiect esențial, au fost depuse cinci oferte care vizează proiectarea și execuția traseului de 73,5 kilometri. În urma implementării, Moldova va beneficia de o infrastructură rutieră modernă care va facilita accesul către regiuni importante din sudul și estul țării.

Noua autostradă va facilita accesul către regiuni importante din sudul și estul țării

Printre ofertanți se numără firme și asocieri de companii din România și din alte țări europene, precum:

  1. WEBUILD SPA-MILANO din Italia
  2. Asocierea condusă de TRACE Group Hold din Bulgaria, alături de mai multe companii locale, inclusiv Tancrad și Citadina 98.
  3. Asocierea românească SA&PE Construct, împreună cu Spedition UMB, Tehnostrade SRL și Arcada Company.
  4. Asocierea românească CONI, care colaborează cu Pimk și TQM Management.
  5. Asocierea românească DANLIN XXL, parteneră cu Intertranscom Impex SRL și Groma Hold LTD.

Traseul va include două benzi pe sens, 57 de structuri (poduri, pasaje și structuri casetate), șase noduri rutiere și spații de servicii. De asemenea, proiectul prevede perdele forestiere și parcări de scurtă durată pentru a asigura confortul și siguranța utilizatorilor.

masini soferi trafic autostrada
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Valoarea estimată a proiectului este de 5,5 miliarde de lei

Valoarea estimată a proiectului este de 5,5 miliarde de lei, dintre care 3 miliarde de lei fără TVA vor fi finanțați din fonduri europene nerambursabile prin Programul Transport 2021-2027. Durata totală a contractului este de 42 de luni, incluzând șase luni pentru proiectare și 36 de luni pentru execuție.

Drumul Expres Focșani-Brăila este o parte esențială a inițiativei „Milcovia Expres”, prevăzută în MasterPlanul General de Transport al României. Acesta va îmbunătăți conectivitatea între Focșani, Galați și Giurgiulești, consolidând legăturile economice și de transport din regiune.

Acest proiect reprezintă, de asemenea, prima licitație publică gestionată de Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR). Traseul este împărțit în trei loturi, însă licitația a fost organizată pentru întregul traseu, astfel încât cei 73 de kilometri să fie contractați în bloc.

Secretarul de stat Irinel Ionel Scrioșteanu a oferit mai multe informații.

„Au fost depuse 5 oferte pentru proiectarea și execuția Drumului Expres Focșani-Brăila, care va asigura legătura între Autostrada Moldovei (Ploiești – Pașcani) #A7, Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila/Galați – Tulcea și Drumul Expres Brăila – Galați, Tulcea și Constanța. (…) 3 miliarde lei, fără TVA, iar sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Transport 2021-2027. Durata contractului este de 42 luni, din care 6 luni pentru etapa de proiectare și 36 pentru etapa de execuție”, a informat acesta.