O nouă boală amenință România! A reapărut după 40 de ani. Se ia prin contact direct

spital ambulanta

SURSA FOTO: Dreamstime

O boală extrem de contagioasă este pe cale să facă ravagii pe glob. Ea a reapărut după 40 de ani în Elveția, unde două persoane au fost testate pozitiv la un centru de azil. Virusul se transmite extrem de rapid, iar România s-ar putea confrunta în curând cu acest nou pericol.

O nouă boală riscă să amenințe omenirea. Este vorba despre difterie, care a reapărut, după 40 de ani, în Elveția. Acest virus este contagios și se transmite pe calea aerului.

„Difteria, o infecție contagioasă a tractului respirator superior cauzată de bacteria Corynebacterium diphtheriae, a fost confirmată la două persoane și există o constatare pozitivă a toxinei”, a confirmat Samuel Wyss, purtătorul de cuvânt al Secretariatului de Stat pentru Migrație (SEM).

Două persoane au fost testate pozitiv pentru difterie la un centru de azil din Elveția, primele cazuri în această țară din 1983 încoace. Există, însă, cel puțin 4 cazuri probabile, potrivit lui Wyss, constatarea toxinelor fiind încă în curs.

Simptomele respiratorii nu sunt prezente la cei afectați. 92 de minori solicitanți de azil au fost plasați în carantină la un etaj, iar alți 83 de solicitanți de azil sunt plasați în carantină la un alt etaj, potrivit switzerlandtimes.ch.

Difteria, o boală infecto-contagioasă cu transmitere aeriană sau prin contact direct

Difteria este o boală infecto-contagioasă cu transmitere aeriană sau prin contact direct cu o persoană bolnavă și poate fi prezentă la toate categoriile de vârstă, însă este întâlnită în special la copiii nevaccinați sub 15 ani.

Trebuie amintit că ministrul Alexandru Rafila a vorbit despre pericolul ca refugiații ucraineni să împrăștie boli periculoase în România.  El a explicat că toate direcțiile de sănătate publică de la granițele țării noastre verifică oamenii pentru a-i identifica pe străinii cu poliomielită sau difterie.

„Întotdeauna când există un fenomen migrator există acest pericol. Bolile transmisibile, inclusiv cele prevenibile prin vaccinare, nu au dispărut. Singura care a dispărut este variola. (…) Sigur există o preocupare. Se lucrează la supravegherea posibilelor cazuri de paralizie care ar putea să fie legate de o formă de poliomielită cu virus derivat din vaccin sau o formă de difterie. (…)”, a spus Rafila.

Autoritățile medicale din România, în alertă

El a susținut că poliomielita și difteria au dispărut de foarte mulți ani din România. Cu toate acestea, autoritățile de la noi sunt preocupate de acest subiect, iar toate direcțiile de sănătate publică, mai ales cele din zona de frontieră, au fost avertizate încât să poată să identifice astfel de cazuri.

Reamintim că, anterior, Spitalul de Boli Infecțioase din Iași a emis un mesaj de urgență. Conform informațiilor transmise, refugiații de război pot răspândi diverse boli respiratorii periculoase în România, ce au fost depistate în Ucraina din 2019 de către OMS. Managerul Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, Dr. Florin Roșu, a avertizat că există șanse mari ca difteria și poliomielita să fie răspândite în țara noastră de către refugiații de război, după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a raportat încă din 2019 persoane îmbolnăvite de difterie în Ucraina, iar în 2021 a fost depistat și un om cu poliomielită cu tulpină sălbatică.