Plasticul este peste tot în jurul nostru și a devenit o problemă atât de mare încât afectează din ce în ce mai mult sănătatea animalelor și a oamenilor. Noi cercetări arată că păsările suferă de o boală, numită „plasticoză”, provocată de plastic.
Aceasta ar putea fi doar vârful aisbergului, susțin oamenii de știință de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, conform Nhm.uk.
”Plasticoza” poate duce la distrugerea treptată a glandelor tubulare din partea superioară a stomacului păsărilor, iar asta le face mai vulnerabile la infecții și paraziți.
Studiul s-a făcut numai pe populația de pufan din Australia, dar specialiștii consideră că specii din toată lumea sunt afectate de boală.
”Plasticoza” este cauzată de bucăți mici de plastic
În loc să fie provocată de viruși sau bacterii, „plasticoza” este cauzată de bucăți mici de plastic, care inflamează tractul digestiv al păsărilor. În timp, inflamația persistentă face ca țesuturile să se transforme în cicatrici, cu efecte secundare asupra creșterii, digestiei și supraviețuirii păsărilor.
Dr. Alex Bond, co-autor al studiului, spune că, ”deși aceste păsări par sănătoase la exterior, în interior sunt foarte bolnave”.
„Este pentru prima dată când țesutul stomacal al păsărilor este analizat în acest fel și ne arată că plasticul, care a ajuns peste tot în natură, poate provoca daune grave sistemului digestiv al acestor păsări”, a subliniat dr. Alex Bond.
Amploarea poluării cu plastic înseamnă că boala este mult mai răspândită
Deși ”plasticoza” era cunoscută până acum ca afectând o singură specie, amploarea poluării cu plastic înseamnă că boala este mult mai răspândită și chiar poate avea un impact major asupra sănătății umane. Concluziile cercetării actuale au fost publicate în Journal of Hazardous Materials.
Ce este plasticoza
”Plasticoza” este un tip de boală fibrotică. Aceste afecțiuni sunt cauzate de cantități mari de cicatrici, atunci când o zonă a corpului se inflamează în mod repetat și împiedică vindecarea normală a rănii. În general, țesutul cicatricial temporar se formează după o leziune și ajută la vindecare.
Dar când inflamația se repetă, se pot forma cantități excesive de țesut cicatricial, reducând flexibilitatea țesuturilor și determinând modificarea structurii acestora.
În cazul plasticozei, iritația este cauzată de bucăți de plastic care ajung în țesutul stomacal. În timp ce studiau pufinul, cercetătorii au descoperit că cicatricile proventriculus (prima cameră a stomacului păsării) erau foarte răspândite și provocau răni similare păsărilor.