Ghana a anunțat primele decese cauzate de virusul Marburg
După ce, la începutul lunii iulie, au fost identificate două persoane infectate cu virusul mortal Marburg în Ghana, recent, autoritățile sanitare de acolo au anunțat că acei pacienți au decedat într-un spitalul din regiunea sudică Ashanti. În prezent, testele lor sunt verificate de un laborator din Senegal (țară aflată la sudul fluviului Senegal din Africa de Vest).
Momentan, 98 de persoane sunt plasate în carantină, fiind suspectate că au luat contact cu pacienții decedați. Deși nu există încă un tratament pentru Marburg, medicii spun că apa şi tratarea simptomelor specifice măresc şansele de supravieţuire ale pacientului bolnav.
Marburg se transmite de la liliecii de fructe şi se răspândeşte prin transmiterea fluidelor corporale, de aceea, Guvernul de la Accra avertizează oamenii să stea departe de peşteri şi să gătească bine toate produsele din carne înainte de a le consuma, relatează BBC.
Menționăm faptul că au fost raportate focare anterioare şi cazuri sporadice în Angola, Republica Democrată Congo, Kenya, Africa de Sud şi Uganda, potrivit OMS (Organizația Mondială a Sănătății).
Despre Marburg
Marburg este o febră hemoragică virală localizată în Africa (Uganda, Kenya, Zimbabwe, Africa de Sud) și transmisă la om prin contactul cu animalele infectate. Ea este cauzată de virusul Marburg (Marburgvirus) și virusul Ravn, asemănători cu virusul Ebola, care aparține familiei filoviride. Se presupune că liliecii frugivori din familie Pteropodidae sunt gazdele naturale ale virusului Marburg.
Primele persoane infectate cu acest virus au fost identificate în anul 1967 în orașul Marburg (de unde și numele bolii) din Germania la personalul de laborator aflate în contact cu maimuțele verzi (cercopithecus aethiops) importate din Uganda. Sângele și dejecțiile bolnavilor au contaminat anturajul familial și personalul de ingrijire medical.
Această boală se manifestă prin febră mare, cefalee, mialgii, tulburări digestive, erupție cutanată maculopapulară, conjunctivită, faringită, tuse. Apoi, starea generală se agravează, pacientul confruntându-se apoi cu tulburări de conștiință, icter, sindrom hemoragic, semne de detresă respiratorie, insuficiența renală.
Marburg este o boală care implică măsuri de igienă și de izolare stricte pentru a preveni transmiterea ei. Tratamentul este doar simptomatic. Diagnosticul de laborator se bazează pe identificarea virusului prin amplificare genică (PCR), serologie (detectarea IgM în plasmă).