Beatrice Mahler atrage atenția asupra bolii X

Beatrice Mahler a avertizat marți seară asupra pericolului reprezentat de Boala X, o amenințare pe care comunitatea medicală internațională o monitorizează cu maximă atenție. Potrivit medicului, la nivel global au fost raportate deja 71 de decese dintr-un total de mai puțin de 500 de cazuri înregistrate.

Potrivit ei, s-a confirmat până în prezent că boala se transmite prin aer. Simptomele inițiale sunt similare cu cele ale gripei, manifestându-se prin febră, dureri de cap, tuse și dificultăți de respirație. Pe măsură ce boala avansează, apare o anemie severă, care impune necesitatea efectuării de transfuzii de sânge.

„Nu este un joc şi nici o glumă, este o boală pe care lumea medicală internaţională o priveşte cu mare atenţie. Până acum ştim că se transmite prin aer. Simptomele seamănă în primele zile cu gripa. Adică: febră, dureri de cap, tuse, dificultăţi de respiraţie.

Ulterior apare anemia severă, care necesită transfuzii de sânge. Până în prezent sunt declarate 71 de decese dintr-un număr total mai mic de 500 de cazuri. Congo, căci acolo a apărut boala X, a cerut ajutor internaţional pentru pacienţi, dar şi pentru a identifica cine produce boala”, a scris ea pe Facebook.

Medicul a mai precizat că, deși nu își dorește să provoace panică, consideră esențial ca populația din România să fie protejată.

”Haosul zilelor actuale nu înseamnă protecţie. Dar poate asta se doreşte: HAOS…Sunt medic în cel mai mare spital de boli respiratorii din România, iar acestă informare nu am primit-o, deşi World Health Organization (WHO) atrage atenţia că vorbim de o afecţiune respiratorie.

Poate nu se consideră important ca spitalele să fie pregătite pentru situaţii dificile”, a continuat fostul manager al Institutului Marius Nasta, care a criticat poziția Ministerului Sănătății.

Beatrice Mahler a mai precizat că, de la începutul pandemiei, i s-a cerut părerea o singură dată. Ea a subliniat că, deși Congo pare o țară îndepărtată, nivelul de alarmă internațional pentru România rămâne scăzut.

Astfel, medicul a subliniat că informarea este esențială și obligatorie, atât pentru instituțiile statului, cât și pentru medici și întreaga populație.

”Am subliniat că trebuie informare şi nu panică, că trebuie să avem spitale pregătite şi noi nu eram…şi nu suntem nici acum… cu tristeţe am constatat atunci că părerea mea nu a contat, iar consecinţele au fost devastatoare pentru încrederea oamenilor în medici şi nu numai.

Congo pare departe, este o poveste de pe un alt continent, nivelul de alarmă internaţional este scăzut pentru România, însă informarea este esenţială şi obligatorie pentru instituţiile statului, către noi medicii şi către toată populaţia României”, a scris aceasta.

Virus respirator în Republica Democratică Congo

Amintim că recent, în Republica Democratică Congo, autoritățile au declarat „alertă maximă” în urma apariției unui virus respirator necunoscut care a provocat aproape 150 de decese, majoritatea în rândul adolescenților. Boala, manifestată prin simptome asemănătoare gripei, precum febră, dureri de cap, tuse și dificultăți de respirație, a infectat cel puțin 376 de persoane în provincia Kwango.

Autoritățile locale și experții din domeniul sănătății sunt îngrijorați de posibilitatea transmiterii interumane a bolii. Pentru a investiga situația, o echipă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a fost mobilizată în regiune pentru a efectua teste și a identifica sursa exactă a focarului.

Ministrul Sănătății din Congo, Roger Kamba, a declarat pe 5 decembrie că boala suspectată a fi respiratorie ar putea favoriza o răspândire rapidă și dificil de controlat. Rezultatele testelor realizate de OMS urmează să fie publicate în zilele următoare, în timp ce autoritățile congoleze continuă să monitorizeze cu strictețe evoluția situației.