S-a descoperit ce este, de fapt, boala misterioasă din Congo

Recent, autoritățile din Republica Democrată Congo (RDC) au dezvăluit că boala misterioasă care a provocat sute de îmbolnăviri și decese în sud-vestul țării este, de fapt, o formă severă de malarie, adusă la cunoștința publicului de Ministerul Sănătății.

Boala a fost inițial greu de identificat, dar cercetările au arătat că aceasta se prezintă sub forma unei afecțiuni respiratorii, ce include simptome precum febră, dureri de cap, tuse, secreții nazale și dureri corporale.

„Misterul a fost în sfârşit rezolvat. Este un caz de malarie severă sub forma unei boli respiratorii”, a comunicat marţi Ministerul Sănătăţii, adăugând că malnutriţia din zonă a slăbit populaţia locală, făcând-o mai vulnerabilă la boli.

congo
SURSA FOTO: Dreamstime

Boala a provocat sute de decese

În luna noiembrie a acestui an, autoritățile au raportat că între 67 și 143 de persoane au murit din cauza acestei boli, înregistrându-se un total de 592 de cazuri de la începutul lunii octombrie.

Rata de mortalitate a fost estimată la 6,2%, iar autoritățile locale și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au exprimat îngrijorare privind impactul acestei crize.

Unul dintre factorii agravanți ai acestei boli severe este malnutriția generalizată în zonă, care slăbește sistemul imunitar al populației, făcând-o mai vulnerabilă la infecții.

În plus, nivelurile ridicate de insecuritate alimentară și accesul limitat la îngrijiri medicale de calitate au exacerbat efectele malariei și altor afecțiuni.

De asemenea, rata scăzută a vaccinării și dificultățile de diagnosticare au contribuit la răspândirea rapidă a bolii.

vaccin
SURSĂ FOTO: Dreamstime

OMS investighează zona

OMS a trimis o echipă de investigatori în zonă pentru a înțelege mai bine situația și a ajuta autoritățile locale. De asemenea, au fost distribuite truse medicale pentru tratarea cazurilor moderate și severe de malarie, iar medicamentele anti-malaria au fost furnizate spitalelor din regiunile afectate.

Deși au fost confirmate cazuri de malarie prin teste, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a subliniat că nu se exclude posibilitatea existenței altor boli.

Malarie rămâne una dintre principalele cauze ale deceselor la nivel global, cu aproape 600.000 de victime anual, 12% dintre acestea provenind din Congo.

În acest context, autoritățile congolese și organizațiile internaționale colaborează pentru a reduce impactul acestei boli și pentru a îmbunătăți condițiile de sănătate ale populației afectate.