O nouă boală înregistrează mai multe cazuri în Japonia. Este vorba despre o afecțiune streptococică de grup A, cunoscută sub denumirea de „sindromul șocului toxic streptococic” (STSS).

Această boală a provocat mai multe decese

Numărul de cazuri din 2024 este așteptat să depășească cifrele de anul trecut. Potrivit explicațiilor oferite de Institutul Național de Boli Infecțioase (NIID), există încă mulți factori necunoscuți cu privire la mecanismele din spatele formelor fulminante de streptococ.

În momentul de față, subliniază specialiștii, nu se află în stadiul în care să le poată explica.

„Există încă mulți factori necunoscuți cu privire la mecanismele din spatele formelor fulminante (severe și bruște) de streptococ și nu suntem în stadiul în care să le putem explica”, a precizat Institutul Național de Boli Infecțioase (NIID).

941 de cazuri de STSS au fost raportate anul trecut

Cifrele provizorii publicate de NIID arată că 941 de cazuri de STSS au fost raportate anul trecut. În primele două luni ale anului 2024, au fost deja înregistrate 378 de cazuri de infecții în 45 de prefecturi ale Japoniei.

Potrivit NIID, persoanele în vârstă sunt considerate cu un risc mai mare. Totuși, tulpina de grup A duce la mai multe decese în rândul pacienților sub 50 de ani, potrivit specialiștilor.

Dintre cele 65 de persoane sub 50 de ani care au fost diagnosticate cu STSS între iulie și decembrie 2023, aproximativ o treime au murit, scrie Asahi Shimbun.

boala, bacterie
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Cele mai multe cazuri de STSS sunt cauzate de o bacterie numită streptococcus pyogenes

Trebuie menționat că cele mai multe cazuri de STSS sunt cauzate de o bacterie numită streptococcus pyogenes.

Acestea sunt cunoscute mai frecvent sub numele de „streptococ A”. Totodată, pot provoca dureri de gât, în principal la copii, și mulți oameni îl au fără să știe și nu se îmbolnăvesc.

Totuși, bacteriile care provoacă infecția pot, în unele cazuri, duce la boli grave, complicații și chiar deces. Sunt vizați în mod special adulții de peste 30 de ani.

Aproximativ 30% din cazurile de STSS sunt fatale, conform sursei menționate.

Persoanele în vârstă pot prezenta simptome asemănătoare răcelii. În cazuri rare, simptomele se pot agrava.

Astfel, apar faringite, amigdalită, pneumonie și meningită. În cazurile cele mai grave poate duce la insuficiență de organ și necroză.