O nouă boală se răspândește în Europa. Mii de persoane deja s-au infectat

spital

SURSA FOTO: Dreamstime

Tusea convulsivă, o boală extrem de periculoasă, cunoscută încă din Epoca Victoriană, a reapărut în Europa. În ultimele luni, numărul cazurilor de tuse convulsivă a atins cele mai ridicate cote din ultimii 60 de ani.

Tusea convulsivă a pus stăpânire în Europa

Această afecțiune infecțioasă afectează plămânii și căile respiratorii. Cele mai multe cazuri au fost identificate în Croația, Cehia, Danemarca, Belgia, Spania și în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Numai în Regatul Unit, în primele două luni ale anului curent, s-au înregistrat 913 cazuri. Totuși, situația cea mai alarmantă este în Croația, unde numărul bolnavilor a depășit 6.200 de persoane.

Conform unui studiu publicat în British Medical Journal, numărul cazurilor de tuse convulsivă crește pe măsură ce procentul de vaccinare al populației scade. Tusea este un simptom destul de general care nu apare exclusiv în cazurile de infecții bacteriene sau infecții virale. De multe ori, tusea nu este legată de o infecție, ci poate apărea din cauze cardiace. Există o infecție bacteriană care provoacă tusea convulsivă. Lipsa de vaccinare în rândul populației poate contribui la reapariția unor boli considerate de multe ori ca fiind istorice.

„Nu e un capăt de țară, nu putem să discutăm despre un risc real, să avem de acum încolo o epidemie sau pandemie, nu intră în discuție, doar că au fost mai multe cazuri față de situațiile din anii trecuți și asta înseamnă un mic semnal de alarmă.

E important ca atunci când știm că există aceste cazuri și apare o simptomatologie care nu se referă doar la tuse, o simptomatologie respiratorie, mai ales la persoanele care au venit în contact cu cei care au avut la un moment dat tuse convulsivă să luăm în calcul ca diagnostic diferențial.

Fiind mai multe cazuri, noi, medicii, vom lua în calcul că e o posibilitate, nu înseamnă că în România ne așteptăm să avem cazuri de tuse convulsivă”, a explicat Adrian Marinescu, director medical al Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, pentru Digi24.

Adrian Marinescu (SURSA FOTO: Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”)

Tusea nu trece în câteva zile

Este important să acordăm o atenție deosebită simptomelor persistente, precum tusea. Ea nu se ameliorează în câteva zile sau într-o săptămână. Tusea nu este neapărat cauzată de o infecție și poate avea alte origini. Ar trebui consultat medicul de familie, în etapa inițială, pentru a primi o evaluare și a fi îndrumați către un specialist, dacă este necesar. Nu este bine să așteptăm luni de zile în speranța că simptomul va dispărea de la sine deoarece acest lucru este improbabil.

„Cu siguranță că se poate rezolva. Dacă e o formă complicată va fi mai greu de tratat. Pentru mine e important s-o previn și să pot să o recunosc în condițiile în care există astfel de cazuri în Europa și dacă există în Europa știm foarte bine că un microorganism nu se oprește la graniță”, a conchis el.