„În timpul vieții mele, Donald Trump este primul președinte care nu încearcă să-i unească pe americani, care nici măcar nu se preface că încearcă”, scrie fostul general de infanterie marină, în vârstă de 69 de ani, într-o declarație postată online de revista “The Atlantic” și de alte publicaţii americane.
“În schimb, încearcă să ne divizeze”, adaugă acest militar foarte respectat, care s-a arătat până acum foarte rezervat, explicând că preferă să nu comenteze direct mandatul miliardarului american. De data aceasta, consideră că e prea mult: “Plătim consecințele a trei ani fără adulți la conducere”.
Jim Mattis, primul șef al Pentagonului după venirea, în 2017, la Casa Albă a unui Donald Trump fără experiență militară sau diplomatică, era pe atunci considerat drept unul din puținii “adulți din încăpere” capabili să stăpânească impulsurile fostului om de afaceri.
Dar a demisionat zgomotos în decembrie 2018, după anunțul de către președintele Trump al unei retrageri unilaterale totale din Siria, fără punere de acord cu aliații Washingtonului în lupta contra grupării jihadiste Stat Islamic.
Miercuri, el a reacționat în legătură cu reacția prezidențială la tulburările din ultima săptămână. “Am urmărit derularea evenimentelor din această săptămâna furios și consternat”, continuă el în acest text intitulat “Unirea face puterea”, susținându-i pe manifestanții care cer, după părerea lui “pe bună dreptate”, egalitate în drepturi.
” Nu trebuie să ne lăsăm distrași de o mână de persoane care nu respectă legea”
De la moartea, pe 25 mai, la Minneapolis, a lui George Floyd, un bărbat negru asfixiat de un polițist alb, un val de mânie istorică s-a declanșat în orașele americane, denunțând rasismul, violențele poliției și inegalitățile sociale. Sute de mii de manifestanți au protestat în toată țara pașnic, însă şi jafuri și violențe au marcat această mișcare.
Donald Trump, foarte tăcut în ce privește răspunsul său la relele denunțate de manifestanți, a folosit în schimb un ton marțial și a amenințat cu recurgerea la armată pentru a domoli strada, prezentându-se ca “președintele legii și ordinii”.
“Nu trebuie să ne lăsăm distrași de o mână de persoane care nu respectă legea. Manifestațiile reprezintă zeci de mii de persoane în principiu care insistă să fim la înălțimea valorilor noastre”, estimează Jim Mattis. “Trebuie să respingem și să-i considerăm răspunzători pe cei care, la putere fiind, și-ar bate joc de Constituția noastră”, adaugă el.
“Când am intrat în armată, acum circa 50 de ani, am jurat să susțin și să apăr Constituția”, mai scrie el. Niciodată nu mi-am imaginat că soldați care depun același jurământ pot primi ordinul, oricare ar fi împrejurările, să încalce drepturile constituționale ale concetățenilor lor – și și mai puțin să-i permită comandantului lor șef ales să meargă să se fotografieze, bizar, cu șefii militari alături”, scrie La Libre Belgique.
Mark Esper, actualul secretar al Apărării, recunoaşte că a făcut o greşeală
În vreme ce Donald Trump rostea o alocuțiune dură în grădinile Casei Albe luni seară, anunțând desfășurarea a mii de soldați și polițiști la Washington, aceleași forțe de ordine împrăștiau manifestanții din împrejurimi cu gaze lacrimogene. Obiectivul: să elibereze locul pentru ca președintele să se ducă acolo mai apoi, pe jos, în fața unei biserici emblematice degradate în week-end, unde a pozat în fața camerelor cu biblia în mâna, fără să între în biserică.
Actualul ministru al Apărării, Mark Esper, era prezent în fotografie. Miercuri, a luat și el distanță, admițând că a făcut o greșeală și arătându-și opoziția la desfășurarea armatei pe teritoriul american, în dezacord aparent cu președintele.
Jim Mattis merge mai departe și vorbește despre un “abuz” al puterii executive. “Numai adoptând o nouă cale”, “vom fi din nou o țară admirată și respectată, aici ca și în străinătate”, concluzionează fostul ministru, cu cinci luni înainte de alegerile prezidențiale în care Donald Trump va candida pentru un al doilea mandat.