Signal Iduna va intra pe piața RCA din România
Signal Iduna va începe să vândă asigurări RCA pentru șoferii români, cel mai probabil în toamna sau iarna acestui an, potrivit unor surse citate de Economica.net. Lansarea oficială a fost amânată față de planul inițial, din cauza schimbării de management la nivelul grupului german.
Conform surselor, decizia inițială fusese luată în decembrie 2024, însă intrarea în funcție a noului CEO a necesitat o reconfirmare a strategiei:
„Nu vor debuta până în vară, dar cel mai probabil se va întâmpla anul acesta. Probabil ar fi început mai devreme, dar a apărut o schimbare de management la grup. Va fi nevoie de o reconfirmare a deciziei pe care ei o luaseră în decembrie, anul trecut”, au declarat surse apropiate situației.
La finalul lui 2024, Signal Iduna l-a numit CEO pe Dr. Arnold Low, fost director general al companiei Swiss Re, unul dintre cei mai mari reasigurători din Europa. Acesta urmează să preia conducerea oficială începând cu 1 mai 2025, înlocuindu-l pe Bertrand Wollner, care s-a retras din funcție.
Surse din interiorul companiei susțin că Arnold Low nu este un susținător declarat al produselor de asigurări auto, dar piața românească prezintă un potențial ridicat, mai ales în zona RCA, unde penetrarea este mare, spre deosebire de asigurările de viață și sănătate, care au o cotă mică de piață.
În România, Signal Iduna a devenit activă prin preluarea Ergo Asigurări, reușind să performeze în zona asigurărilor de călătorie și asigurărilor de locuință. Recent, compania a început și promovarea intensivă a produselor CASCO, semn că asigurările auto devin o direcție strategică tot mai vizibilă.
Prin adăugarea polițelor RCA în portofoliu, grupul german va acoperi întreaga gamă de produse destinate autoturismelor — o strategie care vizează atragerea unui segment mai larg de clienți.

Piața RCA în 2025: stabilitate după trei ani de scumpiri
După o perioadă marcată de creșteri consecutive ale tarifelor RCA, anul 2025 se anunță mult mai liniștit. Conform estimărilor și declarațiilor oficiale, nu sunt așteptate scumpiri semnificative, iar prețurile ar putea rămâne la un nivel similar cu cel din 2024.
Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Sorin Mititelu, a declarat recent că șoferii români, inclusiv cei din București, ar putea plăti sume comparabile cu cele din anul trecut.
„Sumele plătite de șoferi, inclusiv de cei din București, ar putea fi similare celor din 2024”, a declarat Sorin Mititelu.
Această stabilitate este susținută de mai mulți factori:
-
Inflație moderată și sub control (rata anuală nu depășește o singură cifră);
-
Creșterea concurenței pe piață;
-
Menținerea plafoanelor tarifare la nivelul din februarie 2023;
-
Scăderi de preț în trimestrul IV din 2024, comparativ cu trimestrul anterior.