Vârstnicii care vor să primească o pensie mai mare trebuie să prezinte adeverințele la Casele Teritoriale de Pensii. Prin aceste documente, trebuie care să dovedească valoarea sporurilor și veniturilor nepermanente.
Ce trebuie să facă vârstnicii care vor să primească o pensie mai mare
Potrivit fostului ministru, nu toți pensionarii trebuie să facă acest lucru pentru o nouă creștere a pensiei. Sunt vizați cei care au avut perioade lucrate înainte de 1 aprilie 2001. Marius Budăi a subliniat că informația este utilă pentru pensionarii care au avut venituri nepermanente.
„Doar pensionari care au avut venituri nepermanente trebuie să prezinte adeverințe, ceilalți pensionari care nu au avut nu trebuie să facă acest lucru. Iar pentru perioadele lucrate după 1 aprilie 2001 nu sunt necesare aceste documente de justificare a veniturilor nepermanente, pentru că aceste venituri există deja în bazele de date electronice”, a explicat Marius Budăi la Antena 3.
Totuși, cei care au vrut să obțină anumite adeverințe s-au confruntat cu o situație dificilă. Mulți pensionari au fost nevoiți să plătească mii de lei pentru a le fi eliberate documentele care dovedesc că au avut venituri suplimentare în timpul muncii.
Doar pentru înregistrarea unei cereri, un pensionar a fost nevoit să plătească aproximativ 120 de lei. În acest context, premierul a cerut sancționarea firmelor care au perceput taxe mari.
Situația a creat un blocaj în procesul de recalculare a pensiilor
Situația a creat și un blocaj în procesul de recalculare a pensiilor. Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a venit cu explicații și cu privire la acest subiect.
El a subliniat că autoritățile pun în mișcare modificarea legislativă prin care Arhivele naționale preiau de la Casele Teritoriale de Pensii responsabilizarea legală a autorizării, dar și a verificării.
„Punem lucrurile în mișcare, este vorba despre această ordonanță, această modificare legislativă, ca Arhivele naționale să preia de la Casele Teritoriale de Pensii responsabilizarea legală a autorizării, dar și a verificării. Pentru că nu este doar o autorizare, și este și o verificare a tarifării serviciilor de arhivă, pentru că Arhiva Națională este specializată pe acest lucru, în paralel solicitând Consiliului Concurenței ca ancheta să fie fermă și să fie de scurtă durată pentru a putea rezolva acest aspect.
Mai este o situație în care angajatorii încă există, și aici seniorii pot merge direct la angajatori, însă rămâne și cazul în care nu mai există angajatorul și în care nu mai este în activitate și acolo pensionari trebuie să se adreseze acestor susținători, acestor deținători de arhive, pentru obținerea acelor adeverință pentru veniturile nepermanente. Acolo, premierul Marcel Ciolacu a tras acel semnal public și a solicitat modificarea legislativă”, a conchis Marius Budăi.
Procesul de recalculare a pensiilor din România este aproape finalizat
Amintim că procesul de recalculare a pensiilor din România este aproape finalizat. Aproape 5 milioane de pensii vor fi supuse acestui proces.
Primele decizii recalculare urmează să fie distribuite pensionarilor începând cu data de 11 iulie 2024.
Una dintre principalele probleme cu care se confruntă pensionarii în contextul recalculării este obținerea adeverințelor necesare pentru recalculare.
Aceste documente sunt esențiale pentru a dovedi veniturile nepermanente, precum sporuri și ore suplimentare, care nu sunt întotdeauna reflectate în cartea de muncă.