Economia îşi va reveni, anul viitor, dacă taxele vor fi menţinute, este opinia analiştilor economici. Însă Guvernul s-a angajat că va reduce deficitul bugetar în 2011, misiune imposibilă fără alte măsuri de austeritate. Prin acordul de finanţare externă cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană, Guvernul a fost de acord cu o ţintă de deficit bugetar de 6,8% din PIB pentru 2010 şi de 4,4% din PIB pentru 2011. Diminuarea deficitului nu mai poate fi amânată
Economia îşi va reveni, anul viitor, dacă taxele vor fi menţinute, este opinia analiştilor economici. Însă Guvernul s-a angajat că va reduce deficitul bugetar în 2011, misiune imposibilă fără alte măsuri de austeritate.
Prin acordul de finanţare externă cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană, Guvernul a fost de acord cu o ţintă de deficit bugetar de 6,8% din PIB pentru 2010 şi de 4,4% din PIB pentru 2011.
Diminuarea deficitului nu mai poate fi amânată, în condiţiile în care cheltuielile cu pensiile, asistenţa socială, salariile din sectorul public şi dobânzile la împrumuturile din care au fost acoperite în principal pensii şi salarii au ajuns la 80% din cheltuielile totale ale bugetului. Din cauza facturii sociale prea mari, statul are resurse puţine pentru investiţii, iar datoriile către firmele private au tot crescut în ultimii doi ani.
În 2010, pentru a coborî nivelul deficitului la 6,8% din PIB, de la 8,3% din PIB, înregistrat în 2009, Guvernul a tăiat salariile angajaţilor publici cu 25%, a majorat TVA cu 5%, ca şi fiscalitatea pe forţa de muncă şi accizele, a renunţat la unele subvenţii. Toate aceste decizii au micşorat soldul negativ al bugetului, dar, în acelaşi timp, au frânat ieşirea din recesiune. Estimările de creştere economică pozitivă au fost inversate.
Taxe majorate, din nou?
Pentru 2011, Guvernul împreună cu FMI mizează pe un avans al produsului intern brut şi susţin că nu vor mai fi necesare noi măsuri de ajustare pentru atingerea ţintei de deficit.
„Ne încadrăm în cifra care stă la baza bugetului pentru 2011, cu menţiunea că procesul de restructurare nu s-a încheiat“, a declarat premierul Emil Boc, referindu-se la concedierea a 74 de mii de bugetari în acest an.
Analiştii economici se îndoiesc, însă, că anul 2011 nu va aduce alte măsuri de austeritate. Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economist-şef al ING Bank, se aşteaptă la majorări de taxe, inclusiv a cotei unice. La rândul său, Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank, este de părere că ieşirea din recesiune va fi posibilă numai dacă vor fi respectate promisiunile autorităţilor privind menţinerea nivelului impozitării.
Restructurare necesară
„Continuarea eforturilor de restructurare a sectorului public este esenţială pentru atingerea acestei performanţe (de reducere a deficitului, n.r.). Deşi dureroasă pe termen scurt, reforma din prezent a sectorului public este absolut necesară pentru asigurarea unei creşteri economice deopotrivă puternică şi sănătoasă în anii următori“, afirmă analiştii Erste Bank. Cum va reuşi Guvernul să îndeplinească ţinta de deficit fără să afecteze creşterea economică anul viitor, aşa cum s-a întâmplat în 2010, rămâne de văzut. Deocamdată, la nivel declarativ, guvernanţii sunt optimişti şi spun că au reuşit deja să obţină un echilibru între venituri şi cheltuieli. Numai că, estimările şi luările de poziţie oficiale au fost contrazise de realitate de prea multe ori, în ultimii doi ani.
4,4 % este ţinta de deficit bugetar pentru 2011, în scădere cu 2,2% faţă de cea asumată pentru acest an, în acordul de finanţare externă cu FMI şi Comisia Europeană