Situația din Kosovo, unde sârbii au instalat baricade într-o nouă creștere a tensiunilor, este „în pragul unui conflict armat”, a avertizat miercuri premierul sârb Ana Brnabic, a relatat Le temps.
„Trebuie să facem tot ce putem, cu toții împreună, pentru a încerca să păstrăm pacea. Suntem cu adevărat în pragul unui conflict armat din cauza măsurilor unilaterale ale Pristinei”, a declarat Ana Brnabic la o conferință cu ONG-urile sârbe.
Fosta provincie sârbă de 1,8 milioane de locuitori, cu o majoritate covârșitoare albaneză, și-a declarat independența în 2008, independență pe care Serbia nu o recunoaște. Belgradul îi încurajează pe sârbii din Kosovo să sfideze autoritățile locale, în condițiile în care Pristina dorește să își stabilească suveranitatea asupra întregului teritoriu.
Atacuri armate
Câteva sute de sârbi care locuiesc în nordul Kosovo au ridicat baricade în 10 decembrie pentru a protesta împotriva arestării unui fost polițist sârb, paralizând traficul la două posturi de frontieră cu Serbia.
La câteva ore după instalarea baricadelor, poliția kosovară a anunțat că a fost atacată cu trei arme de foc. Poliția Uniunii Europene, desfășurată în regiune în cadrul misiunii EULEX, a fost, de asemenea, ținta unei grenade paralizante, care nu a provocat răniți.
Prezența sporită a KFOR
Cele mai recente tensiuni au crescut cu o treaptă în nordul Kosovo, unde locuiesc mai mult de o treime din cei 120.000 de sârbi din Kosovo, când Pristina și-a anunțat intenția de a organiza alegeri în municipalitățile cu majoritate sârbă, după ce toți aleșii sârbi și polițiștii sârbi din zonă au demisionat. În cele din urmă, autoritățile din Kosovo au amânat alegerile până în aprilie.
Forța de menținere a păcii condusă de NATO în Kosovo (KFOR) și-a sporit prezența în nordul țării, trimițând trupe și patrule suplimentare, a declarat vineri comandantul forței, generalul italian Angelo Michele Ristuccia, într-un comunicat al NATO.
Cererile sârbilor
El a asigurat că KFOR are „toate capacitățile, inclusiv personalul, pentru a asigura un mediu sigur și securizat și libertatea de mișcare pentru toate comunitățile din Kosovo”.
La rândul său, Serbia a cerut vineri KFOR să îi permită să-și desfășoare armata și poliția în nordul Kosovo, dar nu a primit până acum niciun răspuns. Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că este „aproape sigur” că cererea „nu va fi acceptată”.