Agenția Internațională de Energie (IEA) a lansat recent un avertisment cu privire la piața europeană a gazelor naturale. Potrivit specialiștilor, există riscuri legate de volatilitatea prețurilor la iarnă.
Așadar, o analiză realizată de Agenția Internațională de Energie (IEA) arată că există incertitudini majore înaintea următorului sezon rece. O iarnă dură va putea readuce tensiunile de pe piață dacă se va opri total aprovizionarea cu gaze naturale rusești.
Specialiștii de la IEA spun că există incertitudini majore
Contractele pentru următorul sezon rece se tranzacționează deja la un preț superior față de cotațiile viitoare pe termen scurt, chiar dacă prețurile au scăzut semnificativ față de recordurile înregistrate în 2022, subliniază specialiștii.
Acesta reprezintă un semn în plus al unei piețe fragile, care poate intra din nou în criză de aprovizionare cu gaze chiar în a doua parte a anului 2023. Scenariul liniștitor este susținut de temperaturi mari la iarnă, dar și de cantități suficiente de GNL.
În cazul în care temperaturile vor trece peste mediile multianuale și Europa va primi importuri masive de gaze naturale lichefiate (GNL), ar putea face față cu toată lipsa gazelor rusești, conform analizei realizată de IEA.
Specialiștii au prezentat riscurile de pe piața energetică
Specialiștii de la IEA au vorbit și despre cel mai probabil scenariu la iarnă, respectiv dublarea prețului gazelor. Acest lucru s-ar putea întâmpla în cazul în care Europa va avea de-a face cu o perioadă prelungită de vreme rece, în timp ce nu va fi compensată lipsa gazului necesar.
Prețul gazelor ar putea ajunge la un nivel dublu față de cel actual pentru sezonul rece, chiar de 100 de euro pe megawatt-oră.
Amintim că prețul gazelor naturale în Europa a crescut cu peste 30% în iunie 2023. Creșterea a fost înregistrată pe fondul opririlor prelungite de producție din Norvegia, care au contracarat cererea redusă.
Fluctuațiile de preț s-au accentuat în luna iunie, iar rebeliunea armată care a avut loc în weekend în Rusia nu va face decât să perturbe și mai mult piețele.
Achiziţiile comune de gaze ar putea deveni o măsură permanentă în UE
Un document consultat de Bloomberg arată că autoritățile europene au propus prelungirea acestei iniţiative pentru a include şi achiziţionarea de hidrogen şi gaze decarbonizate, precum biometanul.
Mai mult, iniţiativa ar putea include şi alte materii prime energetice sau servicii, precum captarea şi stocarea carbonului. Totodată, participarea la platforma de achiziţii comune ar urma să fie voluntară.
În schimb, ar fi exceptată situaţia unei noi crize energetice când blocul ar putea decide să facă obligatorie agregarea cererii. Gazele naturale ruseşti vor fi excluse de la participarea la licitaţiile organizate de Comisia Europeană.
„Această excludere este motivată de războiul demarat de Rusia şi utilizarea energiei ca o armă, iar obiectivul este diversificarea dincolo de combustibilii fosili ruseşti”, este scris în documentul consultat de sursa menționată.