Într-un interviu acordat pentru ziare.com, Claudiu Cazacu, consultant strateg pentru una dintre cele mai mari platforme de tranzactionare la nivel regional, a vorbit despre factorii principali care ar putea declanșa o criză financiară fără precedent.
Potrivit acestuia, există semne pe piață, iar riscurile nu trebuie ignorate, mai ales în cazul marilor investitori.
„Anumite semne de prudenta, mai ales din partea marilor investitori si anumite avertismente privind situatii similare din istorie exista deja in piata. Nu este cazul sa fim nelinistiti, dar nu este nici cazul sa ignoram in totalitate riscurile, si nici sa asteptam ca lucrurile sa se intample maine”, a afirmat Claudiu Cazacu.
Totodată, consultantul susține că spre deosebire de perioada anterioară, în prezent, investitorii sunt mult mai prudenți, iar riscul unei mari crize se apropie, mai ales atunci când valorile sunt foarte ridicate, așa cum se întâmplă acum.
„Ce putem spune este ca investitorii maturi tind sa fie mai prudenti in aceasta perioada decat inainte. Acum riscul unei crize de proportii pandeste aproape tot timpul si mai ales atunci cand valorile sunt foarte ridicate, iar acum valorile chiar sunt ridicate”, a mai afirmat analistul financiar.
Cum s-ar putea declanșa criza financiară
În momentul de față, Claudiu Cazacu susține că pentru a se declanșa o criză este nevoie de un factor declanșator, care în momentul de față nu este clar, deci nu se știe nici când s-ar putea întâmpla acest lucru.
El a mai adăugat că scăderea valorii criptomonedelor ar putea fi un catalizator pentru o criză, în condițiile în care monedele digitale au devenit important, sume de miliarde de dolari fiind la mijloc.
„O corectie pe pietele bursiere cred ca va veni, dar este foarte dificil de spus cand se va produce aceasta. Gamestop putea sa fie un catalizator al unei corectii mai adanci. Dar, in momentul de fata, o scadere dramatica a monedelor virtuale, de asemenea, ar putea sa fie un catalizator pentru o criza, pentru ca au devenit importante. Vorbim de sume de miliarde de dolari care se misca zilnic. Este destul de mult cat sa inceapa sa conteze”, a mai spus Cazacu.
Expertul în tranzacții nu știe când va veni criza, însă susține că ne aflăm deja într-o zonă de risc.
„Dar pentru ca anul acesta a aratat ca bancile centrale au posibilitatea de utilizare a munitiilor lor monetare, de a crea masa monetara si de nu obtine inflatie foarte puternica deocamdata stam intr-o observare atenta. Dar reiterez, riscurile sunt mult mai mari decat medie istorica. Iar Gamestop nu este un factor declansator deocamdata. Ar fi putut fi atunci in ianuarie, inceput de februarie”, a declarat Claudiu Cazacu.
Impactul criptomonedelor asupra economiei
Totodată, acesta a mai adăugat că spre deosebire de crizele precedente economice globale, în momentul de față, criptomonedele sunt cel mai bun candidat la titlul de dclanșator al crizei, în condițiile în care de la începutul anului, principalele monede și-au majorat valoarea de cel puțin trei ori. În același timp, există criptomonede care au crescut si de 20 de ori.
Un exemplu în reprezintă Bitcoin si Ethereum, care au crescut de cel putin 3-5 ori, în timp ce monede precum Ethereum Clasic a crescut de aproape 20 de ori. D cealaltă parte, Cardano a înregistrat la rândul său o crestere de aproape 10 ori, in timp ce Ripple nu si-a majorat valoarea decat de vreo 6-7 de la cel mai jos punct pana la cel mai inalt.