Potrivit unui decret emis joi seara, emirul Sabah al-Ahmad Al-Sabah a acceptat demisia şi l-a însărcinat pe premierul în exerciţiu, şeicul Nasser Mohammed al-Ahmad Al-Sabah, precum şi cabinetul său să administreze problemele curente ale ţării până la formarea unui nou guvern, realatează agenţia oficială Kuna. Potrivit legii kuweitiene, emirul este singurul abilitat să numească un premier.

Tensiunea dintre executivul şi legislativul din Kuweit nu are nimic comun cu mişcarea de protest declanşată în mai multe ţări arabe de la începutul anului. Aceste este al şaselea guvern care demisionează de când premierul, şeicul Nasser, a fost numit la conducerea cabinetului, în urmă cu cinci ani. În această perioadă, parlamentul a fost dizolvat în trei rânduri, urmând de fiecare dată alegeri legislative anticipate, ultimele dintre care au fost organizate în mai 2009.

Demisia cabinetului a survenit după ce deputaţii au supus parlamentului cereri de audiere a trei miniştri, toţi membri ai familiei Al-Sabah, pentru diverse afaceri, între care una de corupţie.

Această ultimă demisie a guvernului a coincis cu o campanie a opoziţiei care cere îndepărtarea premierului, un nepot al emirului. Mai mulţi deputaţi ai opoziţiei l-au acuzat pe premierul demisionar că nu a reuşit să dezvolte ţara în pofida unor importante excedente financiare.

‘Dorim un nou guvern, cu un nou premier, care să adopte o nouă politică. Dacă şeicul Nasser este reconfirmat, toate problemele vor persista şi criza va dura’, a declarat deputatul islamist Fayçal al-Mulsim. Kuweitul, al cincilea cel mai mare producător din cadrul OPEC, deţine 10% din rezervele mondiale de ţiţei şi produce în prezent aproximativ 2,3 milioane de barili pe zi.
SURSA: Agerpres