Propunere importantă făcută de președinte la nivel european. Acesta a venit cu o nouă persoană pentru funcția de comisar european, după ce propunerea inițială a fost refuzată. Ce se întâmplă acum?
Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a propus pe Thierry Breton, actualul preşedinte-director general al grupului de servicii informatice Atos şi fost ministru ale economiei, pentru postul de comisar european din partea Franţei, a anunţat joi Palatul Elysée, la două săptămâni după respingerea lui Sylvie Goulard de către Parlamentul European, transmite AFP.
‘Preşedintele Republicii i-a transmis Ursulei von der Leyen, preşedinta aleasă a Comisiei Europene, propunerea sa de numire a lui Thierry Breton ca membru al Comisiei Europene’, a comunicat Palatul Elysée.
Pentru Paris, obiectivul principal, acela al păstrării amplului portofoliu obţinut pentru comisarul francez – politica industrială, piaţa internă, societate digitală, apărare şi spaţiu – a fost atins, preşedinţia de la Elysée precizând că Emmanuel Macron a primit asigurări în acest sens de la Ursula von der Leyen.
‘Ceea ce mă interesează este portofoliul! M-am bătut pentru un portofoliu!’, a declarat Macron atunci când a aflat cu iritare despre respingerea lui Sylvie Goulard la 10 octombrie.
Potrivit preşedinţiei franceze, viitoarea preşedintă a Comisie a aprobat deja noua propunere a lui Macron. Emmanuel Macron şi Ursula von der Leyen ‘s-au pus de acord asupra acestui profil după o discuţie anterioară. Dacă propunem acest candidat, o facem pentru că este potrivit’, a subliniat preşedinţia de la Elysée.
‘Thierry Breton are competenţe solide în domeniile acoperite de acest portofoliu, mai ales industrie şi digital, pentru că a fost ministru al economiei (sub preşedinţia lui Jacques Chirac, n. red.) între 2005 şi 2007, având în responsabilitate industria. A fost de asemenea PDG al unor mari grupuri industriale şi din sectorul de apărare (Thomson, France Télécom, Atos) şi se bucură de o reputaţie de solidă de om de acţiune’, a mai indicat preşedinţia franceză.
Breton a fost cel care, numit la şefia societăţii France Télécom puternic îndatorate, a redresat-o, reducând costurile, şi a condus-o spre privatizare.
Pentru a lăsa timp celor trei state membre ale căror propuneri de comisari au fost respinse în comisii ale PE – Franţa, România şi Ungaria – să prezinte noi nume, intrarea în funcţie a noului executiv al UE a fost amânată cu o lună, pentru 1 decembrie, aminteşte AFP.