Astfel, românii care doresc să ajungă în Austria sau să tranziteze țara vor avea nevoie de o declarație pe proprie răspundere. Documentul trebuie să fie scris în limba germană sau în limba engleză și trebuie să conțină și un rezultat negativ al testului pentru coronavirus. Testul trebuie efectuat în ultimele patru zile înainte de intrarea în Austria.

Ce se întâmplă dacă documentul lipsește

Potrivit autorităților din Austria, în cazul în care românii au țara ca destinație finală nu au declarația pe proprie răspundere, aceștia trebuie plasați în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile.

Se poate da amendă

Partea austriacă a comunicat ieri că, în cazul în care nu este respectată măsura autoizolării, amenda poate ajunge până la 1.450 de euro.

De asemenea, au informat că în următoarea perioadă va exista posibilitatea ca această categorie de cetățeni să fie testați la intrarea în Austria, în cazul unui test negativ nefiind necesară măsura autoizolării.

Avertizare de călătorie pentru România

Austria emite avertizări de călătorie pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova, a anunţat miercuri guvernul de la Viena, care a invocat o înrăutăţire a situaţiei legate de COVID-19 în aceste ţări, transmite Reuters.

Orice persoană care soseşte din cele trei state menţionate trebuie să fie plasată timp de două săptămâni în carantină sau să facă dovada unui test negativ (la COVID-19), au declarat cancelarul austriac Sebastian Kurz şi ministrul de externe Alexander Schallenberg, într-o conferinţă de presă.

De asemenea, vor fi suplimentate măsurile de control la frontierele Austriei cu Ungaria şi Slovenia, au adăugat cei doi demnitari.

Ce state nu primesc români

Sunt deja cel puțin zece state care fie că nu îi primesc pe turiștii români deloc, menținându-și deocamdată granițele închise, fie le pun unele condiții, fie îi obligă să stea 14 zile în carantină sau izolare.

Măsurile cele mai dure au fost luate de Norvegia, Finlanda și Malta, în timp ce Estonia, Lituania, Letonia, Irlanda, Slovenia și Slovacia le cer românilor să stea în izolare sau carantină. Danemarca pune condiția ca românii să aibă o rezervare de cel puțin șase zile de cazare.

România nu a fost inclusă nici de Guvernul de la Londra pe lista celor 59 de țări consideate cu risc redus. Astfel românii care merg în Marea Britanie după 10 iulie sunt obligați să stea în regim de autoizolare.