Autorităţile afgane au descoperit un mare zăcământ petrolifer în nordul Afganistanului care ar putea conţine rezerve de 1,8 miliarde de barili de ţiţei, informează duminică agenţia EFE, care citează o sursă locală.

„Estimările iniţiale au indicat că zona conţine o cantitate echivalentă de circa 1,8 miliarde de barili. Curând vom începe să lucrăm şi să exploatăm zona”, a declarat prin telefon, purtătorul de cuvânt al Ministerului afgan al Minelor, Jawad Omar.

Zăcământul se află amplasat undeva între oraşele din nordul ţării Mazar-i-Sharif şi Shiberghan, a precizat Omar, care a adăugat că timp de şase luni Ministerul a supravegheat explorarea zonei alături de geologi americani.

La 14 iunie, Omar anunţase că Afganistanul va începe exploatarea în decurs de şase luni a unui grup de mine de diferite metale ‘în valoare de mai multe miliarde de dolari’, în urmă descoperirii a numeroase zăcăminte.

Potrivit ziarului New York Times zăcămintele includeau rezerve neexploatate de aur, litiu şi alte minereuri.

Abia treciuseră câteva zile de la anunţul descopeririii unor importante rezerve de litiu în subsolul din Afganistan, iar americanii de la JP Morgan au trimis deja o delegaţie de experţi pentru a examina posibilele proiecte de exploatare, fapt ce se poate repeta şi de data aceasta.

Singura problemă este că Afganistanul are probleme masive cu infrastructura. Astfel că până să ajungă la rezervele nou descoperite, vor fi necesare investiţii masive de miliarde de dolari în infrastructură.

În cazul în care americanii ezită să scoată bani pentru acest lucru, în mod sigur o vor face chinezii, care aşteaptă şi ei să găsească o portiţă prin care să poată investi în proiecte din zona Afganistanului.

SURSA: Agerpres

DETALII:
Citeşte şi Americanii, cu ochii pe descoperirea din Afganistan
Citeşte şi Descoperire senzaţională pentru economia Afganistanului